Winteruur, maar niet overstuur: 5 tips om je te wapenen tegen de donkere uren

De dagen worden korter en de nachten geleidelijk langer. Een nachtbril dragen, lichttherapie volgen, vitamine D nemen … Met die tips kan je het tekort aan licht beter opvangen. 

Het begin van de herfst bracht nog een ander verschijnsel met zich mee: het winteruur. In de nacht van zaterdag 29 oktober op zondag 30 oktober 2022 werd het om 3 uur ’s ochtends 2 uur.  

 

Maar hoe zit dat nu dit jaar met het verzetten van de klok? 

In de herfst van 2019 was er sprake van een afschaffing van de winter- en zomertijd in de Europese Unie, maar de richtlijn die de Raad moest goedkeuren is van de agenda verdwenen. Daar hebben de gezondheidscrisis vanwege het coronavirus en de ingrijpende veranderingen door de oorlog in Oekraïne voor gezorgd.  

Het verzetten van de klok is dus wat op de achtergrond geraakt. 

 

Onze tips om het verzetten van de klok en de donkere wintermaanden opperbest door te komen 

Ontdek hier enkele tips om zorgeloos en veilig te genieten van de donkerste uren van de dag. 

  1.  

  2. 1. Draag een nachtbril 

Denk aan een nachtbril om ook in het donker veilig achter het stuur te kunnen zitten. Deze tip is vooral nuttig voor 40-plussers. Zo’n bril is voorzien van gele glazen, al dan niet op sterkte. Met deze bril wordt het blauwe licht gefilterd om verblinding te voorkomen. Boven raken je ogen zo minder snel vermoeid. 

 

Koop je nachtbril met je Cadeau Pass van Sodexo! 

  1.  

  2. 2. Koop reflecterende kledij 

Blijf sporten om je geest ook bij koud weer helder te houden! Lichaamsbeweging wordt vaak gezien als een natuurlijk antidepressivum. Sport tovert weer een lach op je gezicht, heeft een positief effect op je humeur, vermindert stress ... Vergeet voor de veiligheid echter je fluohesje of fluojas niet te dragen tijdens je favoriete sportactiviteit, zelfs al ga je maar gewoon wandelen.  

 

Gebruik je Eco Pass, de ecocheque van Sodexo, om je reflecterende kledij aan te kopen  

  1.  

  2. 3. Trakteer jezelf op lichttherapie 

Verwen jezelf in het najaar en de winter met lichttherapie. Daarmee kun je je dag-en-nachtritme regelen en opnieuw van een goede nachtrust genieten. Lichttherapie is een vorm van fototherapie. Je zit dan een welbepaalde tijd voor een lamp die het natuurlijke zonlicht nabootst.  

 

Een sessie lichttherapie duurt 30 minuten tot 2 uur. Volg best elke dag een sessie voor een voldoende resultaat. Het beste effect bereik je trouwens door de therapie ’s ochtends te doen.  

 

Goed om te weten: je kunt ook je eigen lichttherapiebril kopen (of een lamp als je die liever gebruikt) met je Cadeau Pass. 

  1.  

  2. 4. Neem vitamine D 

Een tekort aan vitamine D laat zich snel voelen in de herfst, wanneer er minder licht is. Voel je je moe, depressief of futloos, dan is het tijd voor een kuur. Eet genoeg voedingsmiddelen rijk aan vitamine D, zoals gestoomde zalm, makreel, sardines en tonijn. Denk eraan om deze vis te kopen met een biolabel en MSC-keurmerk zodat je kunt betalen met je Eco Pass. 

  1.  

  2. 5. Zorg voor een goede slaaphygiëne 

Werk tot slot ook aan een goede slaaphygiëne zodat je zorgeloos blijft genieten en je de moed niet verliest wanneer de dagen korter worden. In de herfst slaat de vermoeidheid vaker toe. ’s Ochtends opstaan lijkt bijna onoverkomelijk. Studies hebben overigens aangetoond dat we soms wel 2 uur extra slaap nodig hebben wanneer de dagen korten. Voer een ritueel in waarmee je in het najaar in alle rust kunt gaan slapen en zorg voor een goede matras.