Terug naar Inhoud Mag'
Familie

Op vakantie met de auto: bereid je vertrek voor!

Met een goede voorbereiding krijg je ook onderweg al een echt vakantiegevoel. Ontdek alles wat je moet weten voor je aan de lange rit begint en waar je rekening mee moet houden voor je vertrek.

Voor je aan een lange rit met de auto begint, is het essentieel dat je je wagen een onderhoudsbeurt geeft. De temperaturen lopen op, de auto is volgeladen. Het gewicht en de hitte zijn je twee aartsvijanden. Maak tijdig een afspraak met je garagist. Controleer ook het olie- en waterpeil en de bandenspanning de avond voor vertrek. Bekijk tot slot zeker onze tien geboden om in alle veiligheid te rijden.

Kruis je checklist af

Overloop alle belangrijke zaken: heb ik alle noodzakelijke documenten in de wagen liggen? En de fluohesjes en de gevarendriehoek? Opgelet: In Zwitserland moet je de gevarendriehoek binnen handbereik hebben en mag die dus niet in de koffer. Hier vind je meer informatie over andere verschillen met het buitenland.

Neem regelmatig een rustpauze

Onderweg is het belangrijk dat je om de twee uur even stopt om wat rust te nemen. Vermijd indien mogelijk te rijden op moeilijke tijdstippen (tussen 14 en 16 uur en tussen 2 en 6 uur ’s ochtends). Het risico dat je achter het stuur in slaap dommelt is drie keer hoger om 16 uur dan om 10 uur. Het loont alleszins de moeite om onze tips om vermoeidheid achter het stuur de baas te blijven, even te bekijken.

Vertrouw niet (te veel) op je gps en radarverklikkers

Je gps is niet altijd betrouwbaar. Vaak zijn de laatste updates nog niet geïnstalleerd. Een reden te meer om je gps nooit blindelings te volgen onderweg, zonder dat je eerst van tevoren zelf je route hebt uitgestippeld. Zo beland je niet in pijnlijke situaties of bega je geen plaatselijke verkeersovertredingen. Je mag je gps of radarverklikker (zoals Coyote) niet altijd en overal gebruiken. In Zwitserland, Ierland, Slovenië en Turkije is dit verboden. Informeer je!

Files? Nee bedankt!

Als je met de wagen op vakantie vertrekt, neemt de brandstof een vrij grote hap uit je budget. Let op de prijzen wanneer je gaat tanken. Deze kunnen sterk verschillen van land tot land. Bekijk de exacte prijzen aan de pomp (dagelijkse update).

Houd de brandstofprijzen in de gaten

Si vous partez en vacances en voiture, l’achat de carburant représente un budget plus ou moins élevé. Soyez attentif aux prix indiqués dans les endroits où vous allez faire le plein. Ils peuvent beaucoup varier d’un pays à l’autre. Consultez les prix exacts à la pompe (mise à jour quotidienne).

Vergeet je vignetten niet

Controleer van tevoren of je een vignet of tolbetalingsbadge nodig hebt. Vaak kun je deze onmogelijk ter plaatse verkrijgen of neemt dit erg veel tijd in beslag. Het Crit’Air certificaat dat de uitstoot van je wagen aangeeft, is sinds 1 juli 2017 verplicht in verschillende Franse steden. Je kunt dit niet ter plaatse kopen, maar het vooraf bestellen via internet. Wees er op tijd bij, want de levering kan oplopen van 10 tot 30 dagen of langer!

In Duitsland heb je een ‘Umweltplakette’ (milieusticker) nodig om in de Umweltzones te rijden (lage-emissiezones).

Elk land heeft zijn reglementering

Wanneer je Europa doorkruist, zal je merken dat de verkeersregels en -wetten niet overal dezelfde zijn. In België mag je maximaal 120 km/uur rijden, in Polen is dat bijvoorbeeld 140 km/uur. Deze veranderende regels hoeven geen probleem te zijn! De snelheidsbeperkingen staan aangegeven telkens je een grens overgaat. Er zijn echter heel wat verschillen waarmee je rekening moet houden.

Rij je wel vaker in Frankrijk of verder?

Rij je vaak op Franse, Spaanse of Portugese autosnelwegen? Vraag dan een topEurop badge aan. Zo hoef je niet aan te schuiven bij de tol en hoef je zelfs geen ticket meer te nemen.

Rijden en drinken: never!

Alcohol drinken en daarna de wagen nemen, is verboden in alle landen. Bepaalde landen hebben strengere wetten dan andere en voorzien een quasi nultolerantie (0,2 in Zweden en 0,2 in Portugal voor bestuurders die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben behaald). Onthoud dat de Scandinavische, Baltische en Oost-Europese landen strenger zijn en dat overtredingen er strenger bestraft worden. Kortom, zorg ervoor dat je altijd een BOB meeneemt op vakantie!

Terug naar Inhoud Mag'

Nog geen lid?

Lid zijn van Sodexo4You biedt je tal van voordelen. Dankzij jouw persoonlijk profiel kan je van verschillende kortingen en exclusieve aanbiedingen genieten. Gebruik jouw Sodexo Card® of een andere Sodexo cheque om je vandaag nog te registreren.