Je Voordelen

Welk vlees kiezen voor de kerst? (+ receptidee)

De kerst komt er met rasse schreden aan. De gelegenheid bij uitstek om met de hele familie samen te komen, je kookkunsten te demonstreren en te genieten van een lekkere maaltijd. Maar welk vlees kies je nu het best voor de feestdagen? En hoe maak je het klaar? Hier volgen enkele tips. 

 

Wat als we dit jaar voor het kerstdiner eens van de platgetreden paden afwijken? De basics herbekijken en de smaakpapillen prikkelen met een origineel stukje vlees? 

De feestdagen zijn de gedroomde kans om nieuwe vleessoorten uit te proberen en je gasten versteld te doen staan. Schuif voor kerstavond de traditionele kalkoen opzij en ga voor een verrassender gerecht: fazant, duif of everzwijn. 

 

➤ Hoe bereid je everzwijn voor het kerstdiner?

Everzwijn is een geweldig alternatief voor de kerstkalkoen. 
 

Het is magerweinig doorregen vlees met een lage vetinfiltratie in het spierweefsel. Dit wild wordt dus bij lage temperatuur bereid en ook minder lang dan rund bijvoorbeeld.  

Rode wijn en ahornsiroop zijn de gedroomde bondgenoten bij de bereiding van everzwijn. Gember, look, tijm, rozemarijn, basilicum, foelie, suiker en zure fruittoetsen passen wonderwel bij dit vlees. 
 

Zin om tijdens de feestdagen everzwijn klaar te? Dit is een makkelijk recept dat je gasten duimen en vingers zal doen aflikken: everzwijn in rode wijn.  

 

 

 

➤ Everzwijn in wijnsaus: recept

Voor 4 personen 

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk 

 

Ingrediënten: 

  • 800 gram everzwijn zonder been 

  • 2 uien 

  • 1 liter rode wijn 

  • 2 laurierblaadjes 

  • 1 takje peterselie 

  • 5 takjes tijm 

  • Een beetje geklaarde boter  

  • 2 teentjes look 

  • 1 eetlepel tomatenpuree 

  • 1 eetlepel patisseriebloem 

 

Bereiding: 

1. Spoel het vlees af, dep het droog en snijd het in blokjes van 1,5 cm. Pel de uien, snij ze in tweeën en daarna in plakjes. Leg de uien met het vlees in een kom of pan en giet de wijn erbij tot het geheel bedekt is. Voeg de laurierblaadjes, de peterselie en de tijm toe en laat afgedekt in de koelkast marineren. 
 

2. Haal het vlees uit de wijn en bewaar het vocht. Leg de uien en kruiden apart. 
 

3. Bak het vlees in kleine porties in een beetje warme boter. Wanneer alle stukjes goudbruin zijn, leg ze dan terug in de pan. Voeg de uitgelekte ui en de kruiden toe. Bak 2-3 minuten. Pel de look en snijd hem in schijfjes. Meng met de tomatenpuree. Bestrooi met de bloem en overgiet met de marinade. Kruid met peper en zout, dek af en laat ongeveer 1 uur zachtjes sudderen. Roer ondertussen af en toe en voeg indien nodig water toe. 
 

4. Haal de kruiden uit de stoofpot, proef en breng op smaak alvorens op te dienen. 

Everzwijnvlees gaat goed samen met gebraden fruit, gedroogde abrikozen of pruimen.  


Nog een laatste tip: denk eraan je Lunch Pass te gebruiken voor de eindejaarsfeesten om te betalen bij de plaatselijke slager. 


 
Wil je een wat extra hulp om je vrienden en familie tijdens de feestdagen in de watten te leggen? Waag je kans om een van de 60 Cadeau Passes te winnen ter waarde van €20! Meedoen is makkelijk: neem deel aan de quiz!