Je Voordelen

Vrolijke en milieuvriendelijke feestdagen

Sinterklaas, kerst, oudejaar: de laatste maand van het jaar bulkt van de feestelijke evenementen, die vaak gepaard gaan met overdaad. Tijdens de eindejaarsfeesten eten we ons immers te pletter en verbruiken we massaal energie en andere voorwerpen. Hieronder volgen enkele eenvoudige, ludieke en esthetische tips waarmee je bovendien geld bespaart, voor geweldige feestdagen zonder de planeet te overbelasten. 

 

➤ Gezonde en natuurlijke versiering 

 

Een eerste stap om de impact van de feestdagen wat in te dijken, is de versiering die je al in huis hebt, opnieuw te gebruiken. Voeg er wat natuurlijke en zelfgemaakte accenten aan toe zoals dennentakjes, hulst, dennenappels... Of voeg een vleugje creativiteit toe met een bokaaltje, kaars, lint, verf... voor een elegant en authentiek resultaat. 

 

Gebruik geen spuitbussen met giftige nepsneeuw voor je ramen: Spaans wit (calciumcarbonaat) is een natuurlijk en eenvoudig aan te brengen product dat je makkelijk in bulk vindt. Meng één dosis product en een halve dosis water en klaar is Kees. Met een sjabloon, penseel of spons boots je de sneeuw bijna perfect na. Zo decoreer je je ramen gezondvoor weinig geld én zonder afval. Bovendien reinigt Spaans wit ook je ruiten, praktisch voor na de feestdagen! 

 

 

 

 Adventskalender en een doe-het-zelfboom 

 

Voor de adventskalender kun je een houten exemplaar maken of kopen. Voeg er een persoonlijke toets aan toe en gebruik hem elk jaar opnieuw. Om hem op te vullen, kies je best voor kleine plaatselijke en ambachtelijke lekkernijen die je in bulk koopt of schaaf je de traditie een beetje bij: “bon voor...” (een extra verhaaltje, een uitstapje, de kinderen mogen het menu kiezen, een spelletjes- of filmavond...). Of misschien een omgekeerde kalender (elke dag een noodzakelijk voorwerp in een doos stoppen en deze met kerst aan iemand in nood geven)? 

 

Voor de traditionele kerstboom zijn de alternatieven legio: pallethout of gerecupereerd hout, karton, lichtjes die je aan de muur hangt in de vorm van een kerstboom... Laat je inspiratie de vrije loop! En de typische kerstboomgeur krijg je door de takjes die je verzamelde voor de versiering. 

 

 

 

➤ Je dierbaren plezieren met duurzame cadeaus 

 

In onze cultuur geef je en verwacht je ook materiële, gloednieuwe, ingepakte cadeautjes. Je kunt het je moeilijk anders voorstellen. Nochtans nemen deze voorwerpen veel plaats in, gebruik je ze vaak niet of weinig, of verkoop je ze misschien wel na de feestdagen. Wat als je zou beslissen om een moment cadeau te doen in plaats van een voorwerp, de voorkeur zou geven aan plaatselijk vakmanschap in plaats van industriële productie en een mooi gezamenlijk cadeau zou schenken in plaats van verschillende gadgets of een tweedehands voorwerp (in zeer goede staat) in plaats van een nieuw? En waarom geen zelfgemaakte kerstcadeaus recht uit het hart, zoals zoete lekkernijen, zeepjes, een fotoalbum van het jaar voor de grootouders...? 

 

Alles inpakken kan dan weer met furoshiki. Dit is een Japanse techniek om dingen in herbruikbare stof te wikkelen, zoals een sjaal: in tweedehandswinkels vind je ze al voor minder dan €2. Op het internet vind je heel wat tutorials om te leren hoe je de stof heel eenvoudig, snel en esthetisch kunt vouwen. 

 

 

➤ Belgische initiatieven voor milieuvriendelijke feestdagen 

 

CircleMade https://www.circlemade.brussels wijst je de weg naar milieuvriendelijke decoratie en cadeautjes. Op deze website vind je Belgische bedrijven die de kringloop- en duurzame economie promoten. Hierbij enkele voorbeelden: 
 

  • Marie Poppies: zoek je duurzame, seizoensgebonden bloemen, geteeld in België, zonder pesticiden, of boekettengemaakt door ambachtelijke handelaars bij jou in de buurt? Die vind je bij Marie Poppieshttps://mariepoppies.be/  
     

  • Waio: op zoek naar een cadeau zonder afval, of gezonde ingrediënten om cosmetica of huishoudproducten te maken? Waio heeft een uitgebreide online catalogus in petto, met duurzame en ethische producten, die bij jou thuis worden geleverd. https://waio-market.myshopify.com/  
     

  • Yuman: wil je anders gaan consumeren en in de kringloopeconomie stappen? Yuman is een winkel in hartje Brussel of online, waar je milieuvriendelijk ontworpen of tweedehandsproducten en diensten vindt die zo lokaal mogelijk zijn. https://yumanvillage.be/  
     

  • Machao: wil je graag een defect meubel opknappen of zelf een cadeautje maken met een persoonlijke toets? Machao biedt opgeknapte tweedehandsmeubelen en decoratief textiel aan en organiseert workshops om te leren hoe je dingen een tweede leven kunt geven. https://machao.design/  

 

 


➤ Gebruik je Sodexo-cheques 

 

Vergeet niet je Eco Pass, Consumption Pass en Cadeau Pass te gebruiken om je decoratie en cadeaus voor eindejaar te kopen. Hier vind je de lijst van de winkels bij jou in de buurt die ze aanvaarden: https://sodexo4you.be/nl/passmap