Je Voordelen Charlotte

Tuintips voor juni met Brico

Het wordt nu heerlijk warm, de langste dagen komen eraan, … Juni is ideaal om je Eco Pass® voor de dag te halen en je gazon, bloemperken en moestuin lekker te verwennen! Met de tips van Brico ben je zo klaar en dan is het volop genieten!

 

 Je tuin onderhouden

 • Water geven: doe dat op warme dagen bij voorkeur ’s avonds om te vermijden dat het water te snel verdampt. Vergeet de bloembakken en potplanten niet.
   
 • Het gazon maaien: in juni heeft je gazon 1 of 2 maaibeurten per 14 dagen nodig. Bij heel warm weer maai je het gazon beter ’s avonds, dan droogt het gras niet uit. Voorspelt de weerman regen? Strooi dan wat stikstofhoudende meststoffen uit, dan blijft je gazon gezond.
   
 • Snoeien: om de planten niet uit te putten en een tweede bloei te bevorderen, knip je de verwelkte bloemen eruit. Snoei hagen en struiken, zeker als de bladeren wat verwelkt zijn. Dan recupereren ze sneller en bloeien ze eind juni misschien opnieuw! Dat geldt ook voor heesters en struiken met lentebloei: sommige verwennen je in de herfst met een nieuwe bloei.

   

 Je moestuin piekfijn op orde

 • Zaaien en planten: je hoeft nu niet meer bang te zijn voor vorst. Alle planten en groenten die je in potten hebt staan, mogen nu de volle grond in: biet, wortel, courgette, bonen, sla, raap, prei, … Vergeet niet om paprika’s, pompoenen, tomaten, mais en courgettes op een zonnig plekje te planten. Een tip: je aardbeien blijven schoon en droog als je er wat stro onder legt!
   
 • Oogsten:in juni geniet je al van rabarber, tuinbonen en aardappelen uit je eigen tuin.
   
 • Onderhoud: bemest je moestuin met organische meststoffen en geef je fruitbomen een snoeibeurt. Pluk het overtollige fruit en verwijder bladeren die het zonlicht tegenhouden.


 

 Ga (milieuvriendelijk) de strijd aan met parasieten

 • Om de invasie van bladluizen tijdig te stoppen bestaan er natuurlijke methodes. Lieveheersbeestjes zijn je efficiënte bondgenoten: ze eten de larven van de bladluis. Maar hoe lok je ze naar je tuin? Gebruik zo weinig mogelijk chemische producten, want die tasten het ecosysteem van je tuin aan.
   
 • Zeepwater verricht wonderen, ook in je moestuin … Los 150 g marseillezeep in 1 liter water op en voeg 1 soeplepel olie toe. Verstuif dit mengsel over de plant: het verhindert dat de bladluizen zich vasthechten aan de bladeren.
   
 • Plant in je moestuin ook kapucijntjes, afrikaantjes of lavendel: deze bloemen jagen veel parasieten op natuurlijke wijze op de vlucht.
   
 • Opgelet, ook vogels kunnen lelijk huishouden in je moestuin! Span een net over struiken met zwarte bessen, aalbessen en frambozen.

 

Voel je het kriebelen om in je tuin aan de slag te gaan of te klussen? Gebruik dan zeker je Eco Pass® bij Brico en profiteer van deze exclusieve aanbieding: -20% op een artikel naar keuze, tot xx/xx/2019!