Je Voordelen

Stop voedselverspilling met deze mobiele app

Belgen verspillen jaarlijks elk gemiddeld 345 kg voedsel. Hoe kunnen we deze enorme voedselverspilling stopzetten? Phenix, een mobiele app tegen voedselverspilling, heeft een oplossing. 

 

Wist je dat 30% van de voedingsproducten in België dagelijks in de vuilnisemmer belanden? De Belgen zijn daarmee Europese vice-kampioen op het vlak van voedselverspilling. Langs het traject van de productie, distributie en consumptie gaat dagelijks 1 kg voedsel per inwoner verloren! Dat komt overeen met 345 kg per jaar. Het Europese gemiddelde bedraagt 176 kg.   

 

Die verspilling vertegenwoordigt 8% van onze totale CO2-uitstoot, of twee keer meer dan de luchtvaart. 

 

Ondanks die slechte beurt op het vlak van voedselverspillinghebben Belgen toch veel belangstelling voor het thema. Een onderzoek van Test-Aankoop toont zelfs aan dat 80% van de Belgen willen dat er iets verandert. 

 

Maar wat kunnen we concreet doen om minder te verspillen? 

 

 

 

 

 

 Een app om voedselverspilling te verminderen

De Franse startup Phenix heeft beslist om van de strijd tegen voedselverspilling een positieve en solidaire actie te maken. Zijn doel? De uitgeputte planeet steunen door zo weinig mogelijk producten de vuilbak in te kieperen. Met behulp van zijn mobiele app wil Phenix 150 000 maaltijden redden voor het einde van het jaar.  

 

 Voedingswinkels gooien elke dag voedsel weg

Elke dag gooien Belgische voedingswinkels onverkochte producten weg. Voedseloverschotten mogen niet verkocht worden, ook al blijven ze eetbaar. Yoghurt kan bijvoorbeeld tot drie maanden na de aangegeven houdbaarheidsdatum gegeten worden. Kruiden worden nooit slecht. Ook honing is levenslang houdbaar. Voedselverspilling kan dus sterk verminderd worden. Phenix zorgt ervoor dat consumenten de onverkochte producten van handelaars aan verminderde prijs kunnen kopen. 

 

 Hoe werkt Phenix?

Op de Phenix-app bieden honderden handelaars dagelijks producten aan stuntprijzen aan voor snelverkoop, zodat ze niet weggegooid hoeven te worden. 

 

Supermarkten, bakkerijen, restaurants … In enkele klikken stel je een bestelmand samen in de handelszaken in je buurt. 

 

De betaalmethodes zijn supereenvoudig: je betaalt je aankopen rechtstreeks in de app met Bancontact. En goed nieuws: je kan ook betalen met je Sodexo Card! Daarna hoef je je producten enkel nog op te halen op het overeengekomen tijdstip. 

 

Makkelijk en doeltreffend. 

 

 De voordelen van een app tegen voedselverspilling

De Phenix app tegen voedselverspilling helpt je een uitzondering te maken van de vuilnisemmer, door onverkochte overschotten om te toveren tot een maaltijd. 

 

Met deze app tegen voedselverspilling: 

• bespaar je 

• vermijd je CO2-uitstoot 

• gebruik je producten die anders verloren zouden gaan  

 

Klaar voor het avontuur? 

Deel deze info met je vrienden, zodat ze jouw voorbeeld kunnen volgen! 
 

 Ontvang 50% korting op je eerste bestelling

Om deze nieuwe samenwerking te vieren, bieden Phenix en Sodexo je een korting van 50% op je eerste aangekochte bestelling via Penix..app. 
 

Vul de code Sodexo4you in wanneer je je bestelling bevestigt in de Phenix-app.
 

 Download de Phenix app