Je Voordelen

Staycation: 3 tips voor de beste vakantie van je leven

De kans is groot dat heel wat vakantieplannen deze zomer in het water vallen. Een drama? Nee hoor! Want met onze tips wordt jouw staycation de mooiste vakantie van je leven!

 


Ook wij kijken graag uit naar onze volgende vakantie in het buitenland. Maar zijn die vakanties eigenlijk wel zo fantastisch als we allemaal denken? Voor het milieu alvast niet. Maar ook niet voor ons welzijn. Want hoewel we op reis gaan om eindelijk eens te ontspannen, bezorgen vakanties ons in werkelijkheid vaak stress: er moet op voorhand veel geregeld worden, de verplaatsing naar onze vakantieplek is vaak onaangenaam en opgejaagd en zelfs ter plekke leggen we onszelf druk op, want het moet alle dagen leuk zijn. De oplossing? Een staycation of vakantie waarbij je gewoon lekker thuis blijft.
 


 

Tip 1: Verwen jezelf

De belangrijkste tip voor een geslaagde vakantie thuis is genieten alsof je weg bent. Op vakantie leef je toch ook als God in Frankrijk? Zorg dat alles opgeruimd is en de was is geplooid vóór je aan je vakantie begint, en doe daarna een hele vakantie lang alleen maar waar je zin in hebt. Da’s pas genieten!
 


Nu voor een keertje niets moet, heb je bijvoorbeeld eindelijk tijd om aan dat boek te beginnen dat al zo lang op je verlanglijstje staat. Serveer jezelf er een huisgemaakte cocktail bij en zoek een plekje in de zon. Vergeet geen zonnecrème te smeren!

Nog meer ontspanning vind je in je eigen thuis-spa: muziekje op, geurkaars aan, bad vol … Meer heb je niet nodig om jezelf te verwennen.

 


 

Tip 2: Maak van elke maaltijd een feest

Koreaans op maandag, Senegalees op dinsdag … Trek tijdens je staycation de wereld rond aan tafel! Niets is tegelijk spannender en ontspannender dan nieuwe smaken klaarmaken en ontdekken. De beste ingrediënten vind je bij je lokale speciaalzaak of biowinkel. Weet je die niet meteen zijn? Kijk dan zeker even op onze zoekmachine voor buurtwinkels.
 Of laat de tafel voor wat ze is en ga lekker picknicken in de tuin: gegarandeerd plezier voor het hele gezin! Dit zijn onze tips voor een geslaagde picknick:
 

- Hou het eten eenvoudig

Geen uitgebreide slaatjes en dingen die je moet snijden, maar fingerfood dat je met je ene hand kan prikken terwijl je languit in de zon ligt te genieten. Vermijd plakkerig eten zoals ijsjes of confituur.

 

- Hou het koel

Dit is het moment om die ouderwetse frigobox af te stoffen en vol ijspacks te proppen. Zo hoef je niet om de haverklap naar binnen voor een fris drankje. Een leuk alternatief voor ijsblokjes zijn bevroren druiven. Die houden je drankje even koud, maar maken het nooit waterig.

 

- Neem wat spelletjes mee

De meeste mensen denken vooral aan eten wanneer ze gaan picknicken, maar spelletjes zijn het geheim van een onvergetelijke picknick! Stop dus zeker ook een frisbee, een voetbal of een petanqueset in je picknickmand.


 


Tip 3: Ga eens op een ander

Een staycation betekent niet dat je in je eigen huis moet blijven. Aarzel dus niet om je vakantie te verrijken met enkele leuke daguitstappen. België mag dan een klein landje zijn, er wacht je tussen de Kust en de Ardennen toch nog een enorme, onontdekte verscheidenheid. Een citytrip naar Namen of Kortrijk, een natuurwandeling op de Kempense heide of doorheen de Hoge Venen … De meeste toeristische bestemmingen in België bereik je makkelijk met de trein. Zo hoef je niet te stressen over parkeerplaatsen of de weg zoeken en geniet je vanaf de start. Bovendien kan je treintickets makkelijk betalen met ecocheques.

Niet in je eigen bed slapen vormt voor veel mensen een groot deel van de vakantie-ervaring. Maar waarom zou dat niet kunnen tijdens je staycation? Wissel eens van kamer met je kinderen, of nog beter: zet de tent op in de tuin! Heb je geen tent liggen? Gebruik dan je Eco Pass om een mooie tent of wandelmateriaal aan te schaffen.


  
 

Extra tip: Vergeet geen foto’s te maken!

Toegegeven, je haalt makkelijker je fototoestel boven als je over de Akropolis wandelt dan in je eigen tuin. Nochtans kan deze staycation je een veel mooier en intiemer fotoalbum opleveren dan de zoveelste vakantiefoto’s. Wedden dat jullie jaren later verbluft op deze unieke periode zullen terugkijken?