Je Voordelen

Seizoensgroenten en seizoensfruit in november: proef de herfst!

Niets leuker dan op een donkere, gure novemberavond een verrukkelijke maaltijd op tafel te toveren. En met de vitamines in de seizoengroente en het seizoensfruit van deze maand versterk je je weerstand! 

 

Seizoensgroente en seizoensfruit zijn lokaal geteelde groente en fruit op het toppunt van hun seizoen. Daardoor smaken ze niet alleen veel lekkerder, ze zitten ook nog eens boordevol vitamines. Doordat de afstand van het veld tot in de winkelrekken veel kleiner is, eet je ze immers verser. Zo behouden ze al hun goede voedingsstoffen. Ideaal om aan de winter te beginnen! 

 

Goed voor het milieu … én je portemonnee 

De groenten het fruit die je buiten het seizoen in de winkel ziet liggen, moeten uit een ver land aangevoerd worden of in een verwarmde serre gekweekt worden. Dat vergt erg veel brandstof en energie, wat slecht is voor het milieu. Bovendien wordt al die energieverspilling doorgerekend in het prijskaartje. 

Koop je daarentegen seizoensfruit en seizoensgroente, dan betaal je niet alleen veel minder, maar steun je ook de Belgische economie. Groente en fruit in het seizoen is immers afkomstig van lokale velden. 

 

➤ Seizoensfruit in november 

November is een echte notenmaand, met heerlijke hazelnoten, tamme kastanjes en walnoten in de aanbieding. En in deze echte herfstmaand vind je ook nog heerlijke appels en kweeperen in de rekken.

  

➤ Seizoensgroente in november 

Je zou het misschien niet verwachten met dit gure weer, maar in België puilt de groentekalender nog altijd uit in november. Typische seizoensgroente voor november zijn bijvoorbeeld: 
 

  • Aardappel 

  • Aardpeer 

  • Artisjok 

  • Bleekselderij 

  • Bloemkool 

  • Boerenkool 

  • Broccoli 

  • Champignon 

  • Chinese kool 

  • Groene kool 

  • Kervel 

  • Knolselder 

  • Koolraap 

  • Kruidkers 

  • Krulandijvie 

  • Oesterzwam 

  • Pastinaak 

  • Prei 

  • Raap 

  • Rammenas 

  • Rode biet 

  • Rode kool 

  • Roze radijs 

  • Schorseneer 

  • Sla  

  • Spinazie 

  • Spruitjes 

  • Veldsla 

  • Venkel 

  • Warmoes 

  • Witloof 

  • Witte kool 

  • Wortel 

 

➤ Seizoensgroente in de kijker: grondwitloof 

Tegenwoordig kan je witloof het hele jaar door eten. Het wordt in bakken of met water gekweektin ruimtes met een gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. Naast deze gewone witloof bestaat er ook nog het traditionele grondwitloof. Dat groeit in volle grond en is slechts van oktober tot april beschikbaar.  
 

Wist je dat België het enige land ter wereld is waar grondwitloof gekweekt wordt? Het duurt maar liefst twee jaar vooraleer de groente klaar is om te oogsten. Maar zijn heerlijke smaak – veel knapperiger en bitterzoet  is het lange wachten helemaal waard. Grondwitloof is trouwens een officieel beschermd product, met bijhorende herkenningslabels: 

 

Wat is het verschil tussen grondwitloof en 'gewoon' witloof? Wat is het verschil tussen grondwitloof en 'gewoon' witloof? 1

 

➤ Recept van de maand: witloof met kaas en ham … op Mexicaanse wijze 

Iedereen kent de Belgische klassieker witloofrolletjes met kaas en ham. Heerlijk natuurlijk, maar waarom gooi je het niet eens over een andere boeg? Met deze Mexicaanse twist bijvoorbeeld! 


Ingrediënten voor 4 personen 

  • • 6 stronkjes witloof, in snippers gesneden 

  • • 160 gr gratinkaas 

  • • 300 gr hamblokjes 

  • • 8 tortilla’s 

  • • 1 eetlepel boter 

  • • peper en zout 


Bereiding 

  1. • Smelt de boter in een pan en roerbak hier de snippers witloof in. Voeg na vijf minuten de gratinkaas en de hamblokjes toe en bak verder tot alle kaas gesmolten is. Kruid met peper en zout. 

  1. • Verdeel de vulling over de tortilla’s en vouw ze dubbel. 

  1. • Zet een pan zonder vetstof op een matig vuur en bak de dubbelgevouwen tortilla’s hierin aan. Draai ze na 3 minuten om en bak de andere zijde 3 minuten aan. 

  1. • Serveer met een groente naar keuze, bijvoorbeeld frisse veldsla en radijzen.