Je Voordelen

Seizoensfruit en seizoensgroenten in juni

Hoe meer de zomer nadert, hoe groter de keuze aan seizoensfruit en seizoensgroenten wordt! Ontdek hier welk fruit en welke groenten in juni op hun lekkerst zijn en verwen jezelf en het milieu met een welverdiende vitaminekuur.

 

 

➤ Seizoensgroenten in juni

Wie er onze kalender bijneemt, kan niet naast de lange lijst met seizoensgroenten in juni kijken: erwtjes, komkommer, koolrabi, krulandijvie, postelein, prei, raap, rabarber, rode biet, radijs, sla, spinazie, venkel, warmoes … Meer dan voldoende om elke dag een ander heerlijk zomers gerecht op tafel te toveren!

 

➤ Dé seizoensgroente van juni: postelein

Onze favoriet voor deze maand? Postelein, een redelijk onbekende groente die al je aandacht verdient. De heldergroene ruitvormige blaadjes van deze ‘vergeten’ groente hebben een verfijnde, scherpe en lichtzure smaak die bij tal van gerechten past. Je kan postelein bijvoorbeeld toevoegen aan je slaatjes, stoven met wat margarine of verwerken in een roomsaus die heerlijk smaakt bij vis. Maar postelein past ook perfect in een roerbakschotel met wat gember en knoflook, want de groente komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten.

Wist je trouwens dat postelein erg gezond is? Het bevat meer ijzer dan spinazie en zit boordevol andere mineralen en vitamines!

 

➤ Seizoensfruit in juni

Ben je een fruitliefhebber? Dan zou dit wel eens je favoriete maand kunnen worden. Want naast seizoensgroenten verwent de maand juni je ook met een boordevolle mand seizoensfruit:

• Aalbessen
• Aardbeien
• Frambozen
• Kersen
• Morellen
• Zwarte bessen

 

➤ Seizoensfruit in de kijker: morellen

Het meeste fruit in het bovenstaande lijstje ken je ongetwijfeld, maar heb je ook al van morellen gehoord? Morellen worden ook wel zure kersen genoemd, en niet voor niets. Deze kersensoort is zo zuur, dat je ze enkel kan eten wanneer ze echt helemaal rijp zijn. Veel mensen verwerken ze daarom tot lekkere kersenconfituur, kersensap of als vulling in een perfect zoetzure kersentaart. In België worden ze daarnaast ook gebruikt voor een verfrissende lokale specialiteit: het kriekbier!

 

 

➤ Boost je weerstand met seizoensgroenten en seizoensfruit

Seizoensfruit en seizoensgroenten zijn uitstekend voor je gezondheid. Omdat ze nu op hun best zijn, zitten ze boordevol mineralen en vitaminen. Bovendien worden seizoensgroenten en seizoensfruit lokaal gekweekt, waardoor er minder tijd verloopt tussen de oogst en het moment dat jij erin bijt. Daardoor gaan er minder vitamines en mineralen verloren.

Maar dat is lang niet de enige reden om voor seizoensfruit en seizoensgroenten te kiezen. Deze groenten en fruit komen immers uit de korte keten voort, wat veel beter is voor het milieu. Doordat ze lokaal worden gekweekt, zijn ze bovendien ook financieel veel voordeliger, zowel voor jouw eigen portemonnee als voor de lokale economie. Een troef die vooral in deze tijden niet te onderschatten valt.

Wil je meer weten over de lekkerste groenten en het beste fruit van de maand juni? Zoek dan een groenten- en fruitwinkel in je buurt in onze zoekmachine voor buurtwinkels en laat je verrassen door hun passie!