Je Voordelen

Organisch, biologisch afval zelf composteren? Dat doe je zo!

 

 

Wist je dat minstens 30% van je huishoudelijke afval uit organisch biologisch afval bestaat? Als je nog niet vertrouwd bent met het zelf composteren van afval, ontdek je hier alles wat je moet weten om aan de slag te gaan met compost.

 

➤ Waarom zou je je organisch, biologisch afval zelf composteren?

Het composteren van afval biedt meerdere voordelen:

• Je kan zo minstens 30 % van je afval verminderen. Dat betekent dus minder vaak het afval buitenzetten en geld besparen op vuilniszakken!

• Er hoeft minder afval verbrand te worden. Daardoor verbruikt het afvalbeheer minder energie en middelen.

Als je er even over nadenkt, is het contraproductief om fruit en groenten te telen en op te eten, en daarna de resten te verbranden. Die resten zouden anders ontbinden en de bodem verrijken om andere planten te voeden. Als we onze resten echter verbranden, verliest de bodem zijn voedingsstoffen en verarmt. Door zelf te composteren, bestrijd je dus op jouw schaal de verarming van de bodem.

 

➤ Hoe begin je met het composteren van afval?

Er bestaan meerdere manieren om organisch, biologisch afval zelf te composteren. Welke techniek best bij jou past, hangt af van je woning, je woonplaats en uit hoeveel personen je gezin bestaat:

• De klassieke compost: ideaal als je een tuin hebt. Je kan een gesloten compostvat of open compostbakken gebruiken. Met een gezin van 4 personen vul je een compostvat in ongeveer een jaar. Je kan schillen, fruit en resten van rauwe en gekookte groente in je vat of bak gooien, maar ook eierschalen, koffiegruis en klein tuinafval. Vermijd echter resten van gekookte maaltijden en dierlijk afval (kaas, vlees, botten, graten, enz.), want die trekken knaagdieren aan. Telkens je organisch, biologisch afval op je composthoop gooit, voeg je er best wat droge materie aan toe (droog gras, houtsnippers, dode bladeren, ongekleurd karton enz.). Meng je compost ook af en toe.

• Wormenbak: de praktische, plaatsbesparende oplossing voor wie in een appartement woont of geen tuin heeft. Het meest voorkomende systeem bestaat uit 3 of 4 opeengestapelde, ondoorzichtige bakken. De bovenste bakken bevatten gaten, en uit de onderste bak haal je het percolaat, een zeer geconcentreerde vloeibare meststof. Zoals de naam laat uitschijnen, verzetten wormen het grote werk in deze bakken. Om het hen makkelijk te maken, geef je hen best enkel rauw organisch, biologisch afval, en liefst in kleine stukjes.

Geen zin om thuis zelf te composteren, of het nu met een compostvat, een compostbak of wormenbak is? In veel gemeenten vind je collectieve composthopen. Aarzel dus niet om dit na te vragen. Talloze gemeentes bieden trouwens ook premies aan voor de aankoop van compostvaten of wormenbakken.

 

➤ Wat doe je met compost?

Bij klassieke compost is het afval na 6 tot 12 maanden ontbonden. Het volstaat dan de inhoud uit je compostvat te halen of van de ene naar andere compostbak over te hevelen. Nadat je het onderste deel hebt gezeefd, heb je bruikbare compost. Een wormenbak werkt sneller. Na amper 3 maanden is het organisch afval al ontbonden en heb je compost en percolaat.

Compost kan je gebruiken in je moestuin of om huiskamerplanten te voeden. Percolaat moet je tien keer verdunnen vooraleer je het als natuurlijke meststof kan gebruiken. Heb je niet genoeg planten voor je compost? Aarzel dan niet om je buren en vrienden mee te laten profiteren van dit kostbare goedje.

 

➤ Waar vind je compostmateriaal?

Je vindt compostbakken, compostvaten en wormenbakken in doe-het-zelfzaken en tuinwinkels. Vergeet je ecocheques niet te gebruiken. Hier is een lijst met winkels die je ecocheques aanvaarden!