Je voordelen

Makkelijk je brandstofkosten verlagen

In dit tijdperk waarin de brandstofprijzen de pan uit rijzen, is het voor de planeet én je portemonnee een goed idee om minder te verbruiken. Maar hoe begin je daar concreet aan? Ontdek hier enkele mogelijkheden.

Enkele tips voor je vertrekt

Spring niet meteen in je voertuig, maar denk eerst aan het volgende:

  • De juiste bandenspanning: 70% van de bestuurders gaat de baan op met banden die te veel of te weinig opgepompt zijn. En jij? De ideale bandenspanning staat garant voor 4% minder brandstofverbruik.
  • Optimaliseer je routes: het vraagt wat vooruitziendheid en planning, maar probeer verschillende bestemmingen na elkaar te combineren in plaats van steeds gewoon heen en terug te rijden. Je maakt minder kilometers en verbruikt dus ook minder brandstof!
  • Laat de motor niet opwarmen voordat je vertrekt: bij moderne motoren is dat niet meer nodig, dus je kunt meteen vertrekken.

Rijd ecologisch

Ecologisch rijgedrag, dat betekent vloeiend in plaats van sportief rijden. Ecologischer rijden kan een brandstofbesparing van gemiddeld 10 tot 15% opleveren! Hier zijn enkele eenvoudige tips om ecologisch te leren rijden en je kosten te verlagen:

  • Zet de airconditioning zo weinig mogelijk aan of zorg in elk geval voor minder dan 5° verschil met de buitentemperatuur: bij een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten kan de airconditioning je brandstofverbruik met maar liefst 10 tot 20% doen toenemen!
  • Probeer zoveel mogelijk met dezelfde snelheid te rijden door te anticiperen bij het remmen en versnellen. Rem best door terug te schakelen en op de motor te remmen: vergeet niet dat bij het induwen van het rempedaal energie verloren gaat en brandstof wordt verbruikt, wat niet zo is bij de andere twee opties.
  • Schakel bij een handgeschakeld voertuig tijdig naar een hogere versnelling, zonder te overdrijven. Een toerental tussen 2000 en 2500 is perfect.
  • Leg de motor stil wanneer je langer dan 30 seconden stilstaat.
  • Rijd op de autosnelweg 10 km/uur trager dan de toegelaten snelheid: per 100 km bespaar je al snel 1 liter brandstof en voor het tijdverlies van 4,5 minuten hoef je het ook niet te laten!

Wie nog een stapje verder wil gaan, kan een cursus eco-driving volgen bij bijvoorbeeld Go for safe driving in Brussel (waar je je ecocheques van Sodexo kan gebruiken) en bij VAB in Vlaanderen.

Zoek alternatieve vervoermiddelen

Wist je dat zo’n 40% van alle trajecten korter dan 2 km met de wagen wordt afgelegd, terwijl net de eerste kilometer de grootste verslinder is? Voor die korte trajecten kan het interessant zijn om andere vormen van mobiliteit te overwegen: fietsen, steppen, wandelen … een win-winsituatie voor je gezondheid, de planeet én je portemonnee!

Woon je in de stad of wil je erheen rijden, denk er dan bovendien aan dat files je brandstofverbruik tot 50% kunnen verhogen. Dat kan je vermijden met de vaak kosteloze ‘Park&Ride’-parkeerterreinen: die moeten je aanmoedigen je wagen aan de rand van de stad te laten staan en verder te reizen met het openbaar vervoer of een ander milieuvriendelijker vervoermiddel.

Gebruik je ecocheques

Gebruik je ecocheques om je materiaal voor groene mobiliteit aan te kopen (elektrische fiets, step, andere benodigdheden) of een cursus eco-driving te volgen. Onze zoekmachine geeft je een overzicht van al onze partners!