Je Voordelen

Lunchen en thuiswerken: zo hou je het leuk én gezond

Thuiswerken heeft heel wat voordelen, maar stelt minstens evenveel uitdagingen. En één van de grootste uitdagingen is de lunch. Nu we allemaal massaal aan het thuiswerken zijn, vertellen we je hoe je best kan lunchen als thuiswerker. En schenken we je er meteen een recept voor een snelle en gezonde lunch bovenop.

Op kantoor is lunchen bijna altijd leuk, wat je ook eet. Lunchen is immers een heerlijke break in je werkschema, waarop je met collega’s kan bijpraten, even een wandelingetje maakt of gewoon lekker ontspant.

Lunchen en thuiswerken is een veel moeilijkere evenwichtsoefening omdat het op het eerste zicht geen stress wegneemt, maar net veroorzaakt. Vaak begin je immers aan de lunch als je al honger hebt. Op zo’n moment wil je natuurlijk alleen maar snel een snack grijpen in plaats van iets gezond voor jezelf klaar te maken. Eén keertje is dat natuurlijk niet erg. Maar als je zoals nu alle dagen van thuis uit moet werken, gaat zich dat al gauw wreken.

 

 

 

➤ Train je brein


Het probleem met gezond lunchen en snacken is dat we het eerste als een klus ervaren en het tweede als leuk. Terwijl het eigenlijk net andersom is. Het enige wat je hieraan kan doen, is je brein aanleren dat gezond lunchen en thuiswerken bij elkaar horen. Dat doe je niet door alle snacks in de vuilbak te kieperen en jezelf te verplichten, maar door lunchen leuk te maken. Dat bereik je op meerdere manieren:

1. Zorg dat alle ingrediënten voor een gezonde lunch even bereikbaar liggen als de snacks.
2. Start elke dag op hetzelfde tijdstip aan je lunch, en begin er liefst aan vóór je honger krijgt.
3. Voorzie voldoende tijd in je werkschema om ontspannen te kunnen lunchen.
4. Ontspan ook echt tijdens je lunch. Stap weg van je computer, zet je favoriete radiozender, podcast of playlist op en gun jezelf deze tijd weg van je werk.
5. Werkt je partner ook thuis of zijn je kinderen thuis? Eet dan allemaal samen zonder schermen aan tafel.

 

 

➤ Het ideale recept voor een gezonde en snelle lunch


Je vindt online heel wat recepten voor een gezonde en snelle lunch. Probeer er een te vinden die gebruik maakt van seizoensgroenten en seizoensfruit. Dit is onze favoriet:

Salade met scampi en appel
Ingrediënten voor 1 persoon
10 gepelde scampi’s
100 g gemengde sla
½ appel
¼ rode ajuin
1 el olijfolie
50 g kerstomaten
Platte peterselie
Lenteui
Peper en zout
Lookpoeder

Voor de vinaigrette:
1 potje magere yoghurt
1 tl ciderazijn
1 tl zachte mosterd
1 tl olijfolie
1 tl currypoeder
Peper en zout

Bereiding:
1. Meng alle ingrediënten voor de vinaigrette.
2. Bak de scampi’s in wat olijfolie en kruid ze met peper en zout, look en currypoeder. Zet het vuur uit maar laat de scampi’s in de pan liggen.
3. Schil de halve appel en snij hem in dunne schijfjes. Halveer de kerstomaatjes. Snipper de rode ajuin, de lente-ui en de peterselie. Doe de appel, de kerstomaten, de rode ajuin, de lente-ui, de peterselie en de gemengde sla in een grote kom en meng alles goed door elkaar.
4. Serveer de sla met de lauwe scampi’s en de vinaigrette.

 

 

 

➤ Extra tip: wandel naar de lokale voedingswinkel


Nu de overheid iedereen vraagt om in zijn of haar eigen buurt te blijven, is je lunchpauze een ideaal ogenblik om de voedingswinkels in je buurt te (her)ontdekken. Zo strek je niet alleen even de benen, maar steun je ook de lokale economie nu die je hulp zo hard nodig heeft! Je kan de lokale voedingswinkels eenvoudig opzoeken in onze zoekmachine voor lokale handelaars.