Terug naar Inhoud Mag'
FreeTime

Leg een mini-groentetuin aan met je kinderen

Eten je kinderen niet graag groenten? Help ze dan een handje om groenten te ontdekken en lekker te vinden door ze samen met je kinderen te kweken. Met onze 4 tips beleven je jonge tuiniers veel plezier en eten ze gezond!

1. Geef je kind een eigen perceeltje

Het trucje om kinderen te boeien, is ze zoveel mogelijk zelf te laten doen en ontdekken. Vraag je schat dus niet om je een handje toe te steken, maar ga omgekeerd te werk: jij helpt zoon- of dochterlief om zijn of haar eigen moestuin aan te leggen. En waarom geen bio-groentetuin? Reserveer dus een stuk van je tuin waar je kind de plak mag zwaaien. En kijk hoe blij en trots het is met zoveel verantwoordelijkheid! Zie de dingen niet te groot: 1 m² met 4 of 5 groentesoorten is voldoende om te beginnen. Heb je maar een terras of vensterbank? Een kweekbak op poten, op de hoogte van je kind, of een flinke bloemenbak zijn dan ideaal.

Appareil_menager

2. Laat je kind zelf experimenteren

Produits_menagers

Niets is zo frustrerend als iemand die de hele tijd op je vingers kijkt. Natuurlijk moet je je kind tonen hoe je zaait en plant, de grond bewerkt, … En vragen moet je beantwoorden. Maar het is even belangrijk dat je kind de kans krijgt om zelf te ontdekken en te experimenteren. Dat er onderweg enkele plantjes worden vertrappeld of per ongeluk uitgetrokken hoort erbij! Je hoeft in elk geval niet langer bang te zijn voor schade aan jouw groenten, want je kind heeft zijn eigen perceeltje. Hoe maak je tuinieren voor hem of haar nog boeiender? Met eigen gereedschap op maat: een schopje, harkje, gietertje, … Vergeet dus je Eco Pass® niet te gebruiken!

3. Kies snelgroeiende groenten

Een kind blijft geboeid als werken in de tuin leuk is en als het resultaat van al die noeste arbeid snel zichtbaar is. Natuurlijk is een dosis geduld onmisbaar bij het tuinieren, maar voor een kind duurt iets gauw te lang. Kies dus fruit en groenten die gemakkelijk te kweken zijn en snel oogstklaar zijn. Denk aan groenten met groene bladeren (raketsla, eikenbladsla, spinazie, …), radijsjes, kerstomaatjes, courgetten, boontjes of aardbeien. Leer je kind ook smaken en geuren ontdekken en onderscheiden door enkele kruiden te planten (munt, bieslook, basilicum, …). En de zaadjes en het plantgoed koop je natuurlijk met je Eco Pass®!

Produits_menagers

4. Bereid de oogst

Produits_menagers

Als je kind zijn eigen groenten heeft geplant, verzorgd en geoogst, is het gewoonlijk razend benieuwd hoe ze smaken! Merk je toch nog te weinig enthousiasme aan tafel? Dan zet je best je verbeelding aan het werk om met originele ideeën je kind toch te laten smullen van groenten. Zorg voor een verrassende en kleurrijke presentatie (groenten in de vorm van een dier of een gezichtje op het bord) of camoufleer ze in allerlei gerechten (quiche, pizza, sapje, soep, cake, …). En het trucje met het tuinieren werkt ook in de keuken: laat je kind meehelpen bij de bereiding. Dan worden groenten leuk, van moestuin tot bord!

Terug naar Inhoud Mag'

Nog geen lid?

Lid zijn van Sodexo4You biedt je tal van voordelen. Dankzij jouw persoonlijk profiel kan je van verschillende kortingen en exclusieve aanbiedingen genieten. Gebruik jouw Sodexo Card® of een andere Sodexo cheque om je vandaag nog te registreren.