Je Voordelen

Lang leve de EWAV! 

Wist je dat wij Belgen gemiddeld iets meer dan 1kg aan huishoudelijk afval per dag en persoon produceren. En dan houden we nog niet eens rekening met het verborgen afval tijdens de productie van consumptiegoederen. Minder afval produceren is een absolute noodzaak geworden, maar waar moet je beginnen? De EWAV – De Europese Week van de Afvalvermindering – toont je de weg. 

 

 

➤ Wat is de EWAV? 

De EWAV of Europese Week van de Afvalvermindering vindt al sinds 2008 jaarlijks plaats. Het evenement groepeert duizenden initiatieven die afvalvermindering promoten. In 2021 vindt deze week plaats van 20 tot 28 november, met als thema ‘Duurzame en circulaire gemeenschappen’. 

 

Alle animaties zijn gratis. De ideale gelegenheid om projecten in je buurt te ontdekken! De projecten kunnen erg uiteenlopen, gaande van filmvoorstellingen met een debat, een opruimactie in wijken of bossen, workshops voor upcycling of herstellingen, de voorstelling van lokale initiatieven die afvalvermindering bevorderen, enz. Vraag naar het lokale programma bij je gemeentedienst! 

 

 

➤ Deelnemen aan de EWAV 

Iedereen kan deelnemen aan de EWAV: ngo’s, scholen, gemeentes, bedrijven, en zelfs jullie, burgers! Je kan deelnemen als eenvoudige bezoeker, maar ook door je in te schrijven met je eigen actie: de meest inspirerende acties worden beloond met een Europese trofee! Je actie voorstellen kan nog tot 12 november op ewwr.eu 

 

 

➤ Wat na de EWAV? 

Afval verminderen, hergebruiken, recycleren: dit is de basis van vele projecten, ook buiten de EWAV. Deze initiatieven steunen een meer circulaire economie, met duurzame producten en minder afval. Meerdere van deze projecten vind je op de website van Circlemade.  

 

Als de EWAV je inspireert, heb je vast ook interesse in enkele van de volgende circulaire initiatieven.  

 

• Mister Genius: Deze experten herstellen, recycleren en hergebruiken onderdelen van gebruikte elektronische toestellenZe verkopen opnieuw samengestelde toestellen om de elektronische afvalberg te verkleinen, die een grote ecologische voetafdruk heeft.  

 

• BeerfoodZe hergebruiken gebruikt graan, een afvalproduct van de bierproductie, om heerlijke crackers te maken. 

 

• FietsbiebIn tal van Vlaamse steden zoals Mechelen, Hasselt, Genk of Gent vind je fietsbibliotheken. Hier kan je voor een klein jaarlijks abonnement een kinderfiets uitlenen. Is de fiets te klein geworden voor je kind? Dan ruil je hem gewoon in voor een grotere. Zo hoef je niet telkens een grotere fiets te kopen. Ook in Brussel vind je deze oplossing met het programma Un vélo pour 10 ans’ van Les Ateliers de la rue Voot. 

 

• Buurman: Het Antwerpse Buurman, een werkplaats en winkel voor het hergebruik van materialenorganiseert regelmatig workshops in één dag of een paar uur een tof interieurstuk of (tuin-)meubel leert maken van hergebruikt materiaal. 

 

• Les Debrouillardes: Les Debrouillardes organiseren DIY-cursussen voor volwassenen én kinderen in heel Wallonië en Brussel, zodat je zelf in huis herstellingen kan uitvoeren in plaats van weg te gooien en nieuw te kopen.

 

 


➤ Ondersteun de circulaire economie met je ecocheques 

 

Door je ecocheques uit te geven aan circulaire projecten of in circulaire winkels, help je minder afval te produceren en meer te hergebruiken en recycleren. Sommige van de bovenstaande winkels of projecten aanvaarden dan ook je ecocheques. De volledige lijst met handelszaken die je ecocheques aanvaarden, vind je hier.