Je voordelen

Kies voor slow fashion en meet je een milieuvriendelijke garderobe aan

Fast fashion’-merken brengen meerdere keren per jaar nieuwe, steeds goedkopere kledingcollecties op de markt die snel verslijten. Ze houden echter geen rekening met de ecologische en maatschappelijke impact van deze overproductie.  

 

Tussen de intensieve katoenteelt, waarvoor een flinke hoeveelheid pesticiden nodig is, de chemische behandeling van de vezels, het transport en de onverkochte stock, is de ‘fast fashion’-textielindustrie een van de meest vervuilende.  

 

Hoe kies je dan voor meer duurzame, milieuvriendelijke en ethisch verantwoorde kleding? Dit zijn enkele tips om met ‘slow fashion’ te starten. 

 

 Wat is slow fashion? 

 

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit het tegenovergestelde van ‘fast fashion’. Je verkiest vanuit een duurzaam perspectief kwaliteit boven kwantiteit en gaat anders produceren en kopen. Slow fashion overkoepelt alle milieuvriendelijke modealternatieven, en dat zijn: 

 

  • de ethische merken, d.w.z. merken die milieu- en maatschappelijke criteria in hun productieproces opnemen. 

  • tweedehands: door bestaande kledij te kopen, hoeft er geen nieuwe worden gemaakt. Zo ontginnen we minder nieuwe hulpbronnen en kunnen we de bijbehorende milieu-impact terugschroeven. 

  • upcycling: transformatie van gebruikte kledingstukken om ze hun waarde terug te geven, bijvoorbeeld door ze te verven, door een deel van een kledingstuk te combineren met een deel van een ander kledingstuk, enz... een echte creatieve trend! 

  • verhuur: in plaats van een kledingstuk te kopen dat je maar één keer zult dragen, waarom zou je dit niet huren? Hiervoor kun je terecht bij Coucou 

 

Wist je dat je gemiddeld een derde van de kleren in je kleerkast nooit aantrekt? Je dus ‘slow fashion’ kleden betekent dus vooral minder, maar wel beter kopen 

 

  • scheid het kaf van het koren in je kleerkast en verkoop of geef weg wat je niet of niet langer draagt.  

  • kies zorgvuldig de stukken die je wilt kopen afhankelijk van wat je écht nodig hebt en vermijd impulsaankopen. Zo weet je zeker dat je de gekochte stukken zeker zult dragen. 

 

 Het GOTS-label: de referentie 

 

Er bestaan verschillende textiellabels, maar wat zijn ze echt waard? Het Oeko-tex label is het bekendste. Het certificeert echter alleen dat de katoenvezels na de oogst zonder giftige producten worden behandeld. Het legt geen criteria op voor biologische landbouw zonder pesticiden en ook geen maatschappelijke criteria voor waardig werk: het is dus wel een label voor de gezondheid van de consument, maar geen ecologisch of ethisch keurmerk. 

 

Het GOTS-label daarentegen staat er niet alleen borg voor dat de vezels niet giftig zijn, maar is ook veeleisend wat betreft de milieu- en maatschappelijke aspecten (het katoen is biologisch gecertificeerd). Zo is het GOTS-label het ecologische en ethische label bij uitstek voor echte ethische merken. Pluspuntje? Met je Eco Pass kun je kledij met het GOTS-label kopen! 

 

 Waar vind je ethische kledij? 

 

Er bestaan verschillende mogelijkheden volgens je budget en behoeften: 

 

  • Tweedehands, in de de winkels van Oxfam en Les Petits Riens vind je echte pareltjes Bovendien financiert de opbrengst van de verkoop de activiteiten van deze organisaties!  

  • Isatio een Belgisch merk dat gespecialiseerd is in upcycling: elk stuk is uniek en wordt in Brussel gemaakt van hergebruikte stoffen. Een mooi voorbeeld van de kringloopeconomie!  

  • Ben je op zoek naar nieuwe kleren? Vergeet dan de ethische merken niet, zoals Bonjour Maurice, een Belgisch merk dat omkeerbare en duurzame biologische kinderkledij maakt met GOTS-gecertificeerd katoen. Om de verspilling van kledij in te dijken, stuur je bij het merk je Bonjour Maurice-kleren die te klein zijn terug, ongeacht de staat, en krijg je een waardebon van 20%. Ze organiseren ook flashverkopen van tweedehandskledij tijdens de laatste weekends van de maand.  

  • Om kleren te huren, kun je terecht bij Jukebox voor een abonnement waarmee je ook geregeld je garderobe kunt vernieuwen.  

 

Schoenliefhebbers kunnen bij Norm terecht voor sneakers van 90% gerecycleerd materiaal, made in Europe.  

 

 Gebruik je ecocheques 

 

Ecologisch verantwoorde kleren kopen met eventueel het GOTS-label doe je met je ecocheques! Bepaalde merken in dit artikel aanvaarden ze, maar check wel even de lijst van partners in onze zoekmotor 

 

 

 Win een slow fashion coaching en € 200 shoppingbudget! 

 

Test tot en met 24 april je kennis over slow fashion en doe mee aan onze wedstrijd en wie weet win je een slow fashion coaching/shopping samen met influencer Moenia Ladhib! Veel succes!