Je Voordelen

Je weg vinden in de ecolabels

Steeds meer mensen kiezen voor duurzame of milieuvriendelijke producten. Om je te helpen bij je keuze, bestaan er tal van ecolabels per productcategorie. Maar wat garanderen al deze ecolabels je nu echt? Hier is een klein overzicht van 5 labels om door de bomen het duurzame bos te zien.


 

 

 

 

 

➤ Het biogarantielabel

Dit is het nationale label van de Belgische biologische landbouw. Het werd aangemaakt voor het officiële Europese biolabel en is restrictiever dan dit laatste. Zo zijn bijvoorbeeld nitrietzouten, die als conserveermiddel in industriële vleeswaren worden gebruikt, verboden door het biogarantielabel, terwijl het Europese biolabel ze wel toestaat. Als je dus fruit of groente koopt met het biogarantielabel, ben je zeker dat ze aan de Europese vereisten voor biologische landbouw tegemoetkomen, en zelfs een beetje meer.

 

  

➤ De FSC/PEFC-labels

Dit zijn ecolabels voor papier en hout. Ze garanderen dat de producten voortkomen uit duurzaam beheerde bossen, zowel op ecologisch als op menselijk vlak. In deze bossen kapt men niet meer bomen dan het tempo van bosvernieuwing aankan, beschermt men de biodiversiteit en hanteert men goede werkomstandigheden. Het FSC-label is voornamelijk van toepassing op tropische wouden, terwijl het PEFC-label eerder Europese bossen certificeert.

 


➤ Het Europese energielabel

Dit is het etiket op elektrotoestellen dat deze toestellen indeelt in energieklassen gaande van klasse A (en A+ tot A+++) tot G op basis van hun energieverbruik. Doordat de energieprestaties van elektrotoestellen sterk zijn verbeterd, bevindt het merendeel van de producten zich nu in klasse A en B. Dat maakt het label minder nuttig. Om fabrikanten verder aan te zetten de energieprestaties van hun toestellen te verbeteren, zal de schaal veranderen vanaf 1 maart 2021. Zeg dus vaarwel tegen de ‘+++’, want we keren terug naar de initiële schaal van A tot G, waarbij de A-klasse moeilijker te bereiken zal zijn.

 


➤ Het Europese ecolabel (EU Ecolabel)

Dit label is behoorlijk algemeen, want het omvat niet minder dan 25 categorieën: van ecologische schoonmaak- en onderhoudsproducten over kleding, huis en tuin tot papier. Het label wil de ecologische impact verminderen in de volledige levenscyclus van de gecertificeerde producten, van de grondstoffen tot de recyclage. 

 


➤ Het groene sleutellabel

Dit is het eerste ecolabel voor toerisme, en is van toepassing op verblijfplaatsen en restaurants. Het label certificeert dat de locatie aandacht schenkt aan onder meer zijn water- en energieverbruik en zijn afvalbeheer. Zelfs op vakantie kan je er dus voor kiezen om een verblijf te steunen dat je ecologische voetafdruk helpt verkleinen!

 

➤ Ecocheques voor producten met een ecolabel

Denk eraan je ecocheques te gebruiken voor producten die over een van deze labels beschikken. Hier vind je de lijst met winkels die de ecocheques aanvaarden: zoekmotor