Je voordelen

Hoe verzacht je je mobiliteit?

Jaarlijks stoot elke Belg gemiddeld 2,8 ton CO2 uit voor zijn transport, voornamelijk met de wagen. Door je mobiliteit te verzachten, verklein je dus je ecologische voetafdruk. Heb jij dit al overwogen? Hier zijn enkele mogelijkheden voor een zachtere mobiliteit op jouw maat. 

 

 Gebruik je wagen anders 

Bijna 20 % van de dagelijkse ritten zijn korter dan 5 km. Maar die eerste kilometers zijn net de meest vervuilende, want dan moet de motor nog opwarmen. Om deze impact te verkleinen, kan je: 

• je gebruik van je wagen optimaliseren door je zo te organiseren dat je meerdere kleine ritten in één grotere rit kan combineren. 

• leren ecorijdenje kan het verbruik van je wagen verminderen met enkele eenvoudige handelingen, zoals een soepele rijstijl in plaats van een sportieve, de airco uitzetten wanneer je hem niet nodig hebt, wat minder snel rijden, enz. 

• carpoolen: 1 wagen met 3 personen vervuilt minder dan 3 wagens met 1 persoon. 

• deelauto’s uitproberen: de CO2-balans blijft natuurlijk gelijk aan die van een particuliere wagen wat het verbruik betreft, maar door een wagen te delen bespaar je voorafgaand CO2, bij de constructie van de wagen. 

 

 Alternatieven voor de wagen 

Hoe eenvoudiger een vervoermiddel is in zijn ontwerp, hoe makkelijker het te herstellen en te recycleren valt, en hoe ‘zachter’ het is. De meest eenvoudige en natuurlijke vervoermiddelen zijn dan ook … je eigen voeten! Andere alternatieven voor de wagen zijn de fiets, de (elektrische) step, het openbaar vervoer, enz.

Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op de Brusselse website www.circlemade.brussels en ontdek wat een aantal van hun leden doen op vlak van vervoer!
 

Les atelier de la rue Voot specialiseert zich in de recyclage en herstelling van fietsen.

Cycad is een mobiliteitsoplossing die in België geproduceerde bamboefietsen (zowel elektrisch als niet-elektrisch) per kilometer ter beschikking stelt.

 

De vzw Cyclo is een sociale economieorganisatie die fietsen in Brussel promoot.

 

Rool, dit studiebureau bedenkt, maakt en transformeert fietsen in nutsvoertuigen.

 

 

 Als je hier fysiek toe in staat ben, zijn je korte trajecten misschien haalbaar met een van deze alternatieven. Als je niet meteen een parkeerplaats voorhanden hebt, neemt zachte mobiliteit niet noodzakelijk (veel) meer tijd in, terwijl ze wel voordelig is voor je gezondheid. Vandaar ook haar andere naam: ‘actieve mobiliteit’. 

 

Sommige gewesten en gemeentes bieden premies aan voor zachte mobiliteit bij de aankoop van een fiets of elektrische fiets. Vraag het na, het kan je een duwtje in de rug geven.  

 
Het idee achter deelsteps en deelfietsen is voorwerpen te delen in plaats van ze te bezitten. Als je zelf een step of fiets bezit, is de reële gebruikstijd vaak miniem. Door fietsen en steps te delen, worden ze veel meer gebruikt en hoef je er bovendien minder te produceren. Het ecologische potentieel is daardoor enorm. In werkelijkheid blijken deze voorwerpen echter een zeer korte levensduur te hebben, voornamelijk door beschadigingen. Draag daarom zorg voor deze voorwerpen alsof het de jouwe waren. Enkel zo kunnen ze echt duurzaam worden. 

 

 Woon-werkverkeer 

Steeds meer bedrijven trachten hun werknemers aan te moedigen om met zachte mobiliteit naar het werk te komen: betaling van je abonnement op het openbare vervoer, een mobiliteitsbudget als dat beschikbaar is, een fietsvergoeding … Tel daar nog de sterke opkomst van thuiswerk bij, het beste alternatief om te besparen op woon-werkverkeer, dat toch ook een op de vijf verplaatsingen vertegenwoordigt. Ken jij alle opties die je werkgever je aanbiedt? 

 

 En mobiliteit op lange afstand? 

Voor lange trajecten zoals je vakantie, is het meest vervuilende vervoermiddel natuurlijk het vliegtuig. Als je dit kan vermijden, kan je misschien de trein overwegen? Als je goed op voorhand reserveert, geniet je vaak aantrekkelijke prijzen. De wagen is minder vervuilend dan het vliegtuig, vooral als je met het hele gezin reist, maar de trein vervuilt nóg minder en is bovendien rustgevender dan de wagen. Als je ter plaatse een wagen nodig hebt, kan je er misschien een huren. 

 

 


 

 Gebruik je ecocheques om je mobiliteit te verzachten 

 

Wil je een (elektrische) fiets kopen, een step of een andere vorm van zachte mobiliteit? Denk er dan aan je ecocheques te gebruiken! Hier vind je de lijst met winkels die ze aanvaarden: https://sodexo4you.be/nl/passmap