Je voordelen

Hoe thuis water besparen?

Drinkwater is schaars. We mogen het dan ook niet verspillen. Voor we inzoomen op concrete tips om water te besparen: weet jij wat we verstaan onder ‘drinkwater’ en waarvoor we het al dan niet kunnen gebruiken? Dit zijn de 10 aanbevelingen van Vivaqua voor de verbruiker van water.
 
 
 

➤ Enkele cijfers over het waterverbruik in huishoudens 

Volgens het Centre d’Information sur l’Eau (Frankrijk) heeft een persoon 50 liter water per dag nodig om fatsoenlijk te leven, en 100 liter voor echt comfort. In België bedraagt het gemiddelde drinkwaterverbruik 95 liter per inwoner per dag: één derde wordt gebruikt voor baden en douchen, en één derde om het toilet door te spoelen. Wist je dat je wanneer je het toilet doorspoelt, ongeveer 9 liter verbruikt? Op één jaar betekent dit meer dan 11.000 liter drinkwater per persoon! 
 
 
 

➤ Tips om drinkwater te besparen 

Als je ziet hoeveel water je verbruikt voor hygiëne en toiletgebruik, kan je je de vraag stellen hoe je dit kunt terugschroeven zonder toegevingen te doen op het vlak van hygiëne. Dit zijn enkele suggesties: 
 
• kort douchen. 
 
• 2 knoppen op het toilet voorzien om te spoelen. 
 
• lekken opsporen en ze zo snel mogelijk herstellen: een druppende kraan of lekkende toiletbak zijn meteen goed voor enkele extra kubieke meter water per jaar. 
 
• straalregelaars plaatsen om het debiet van de kranen te verminderen. 
 
 
Wie écht gemotiveerd is, kan ook het water opvangen dat in de douche loopt tot het de juiste temperatuur heeft, en dit gebruiken voor de planten of voor het toilet in plaats van door te spoelen.  
 
 
 

 Regenwater gebruiken 

Wanneer je over het verminderen van je waterverbruik hoort praten, gaat dit meestal over drinkwater. Voor sommige zaken is er echter geen drinkwater nodig, zoals het toilet, de tuinslang of de wasmachine. Als je in een huis woont, kan je drinkwater besparen door een regenwatertank te plaatsen met een filter en dit hiervoor te gebruiken.  
 
Door regenwater te gebruiken in plaats van drinkwater wanneer het water niet drinkbaar hoeft te zijn, bespaar je het allermeest. Voor een huishouden van 4 personen kan de vermindering van het waterverbruik op die manier tot 30% oplopen.  
 
 
 

 Kraantjeswater 

Het gebruik van drinkwater voor eten en drinken maakt maar 5% uit van je verbruik, maar niet noodzakelijk 5% van je waterfactuur je liever flessenwater dan kraantjeswater drinkt. Elke dag anderhalve liter kraantjeswater drinken kost ongeveer €1,64 per jaar per persoon, vergeleken met €200-300 voor flessenwater.  
 
Naast het feit dat kraantjeswater drinken een flinke duit in het zakje bespaart, is het ook vanuit ecologisch standpunt een erg slimme keuze: je vermijdt niet alleen veel plastic afval, stadswater naar de woningen leiden kost ook veel minder energie en hulpbronnen dan water bottelen in flessen. Wist je dat er 3 liter water nodig is om 1 liter flessenwater te produceren? Vanuit sanitair standpunt wordt kraantjeswater permanent aan strenge controles onderworpen om de kwaliteit te garanderen. Als je niet van de smaak houdt, kan je misschien de filtering nagaan met een staafje actieve kool: dit is een op extreem hoge temperatuur poreus gemaakt kooltje dat zware metalen, chloor en toxines filtert en erg goed werkt.  
 
 
 

 Doe mee aan de quiz 

 

Hoeveel weet jij over drinkwater? Doe mee aan de quiz om dit te achterhalen en maak kans op een van de 50 Vivaqua waterflessen!