Je Voordelen

Heerlijke pannenkoeken voor carnaval

Tijdens carnaval worden traditioneel pannenkoeken gesmuld: een eenvoudig maar lekker gerecht waar groot en klein duimen en vingers bij aflikken, en bovenal een oergezellig moment aan tafel. Iedereen heeft zo zijn eigen recept, licht of stevig, zacht of knapperig en een eigen voorkeur voor zoete of hartige pannenkoeken. Hier zijn enkele ideeën om zelf je pannenkoeken te bakken.

 

 

➤ De basis van elk pannenkoekenrecept

 

Voor 4 personen:

• 250 g bloem

• 0,5L melk

• 3 à 4 eieren

• Een snuifje zout

 

Voor een geslaagd pannenkoekendeeg moet je de volgende 3 tips goed onthouden:

• Kies kwalitatieve ingrediënten, bij voorkeur biologisch: vloeibare bloem, kakelverse eieren en volle melk voor een vollere smaak.

• Respecteer de volgorde van de verschillende stappen om klonters te vermijden:

• Begin door te bloem te zeven en maak er een kuiltje in

• Klop de eieren in een aparte kom en voeg ze pas daarna toe

• Meng de eieren in het kuiltje geleidelijk met de omringende bloem, waarbij je het kuiltje steeds groter maakt

• Eens alle bloem is opgeklopt en je geen klonters hebt, de rest van de melk toevoegen. Heb je dan nog altijd klonters, dan kan je het pannenkoekendeeg door de blender halen, mixen of er je armspieren tegenaan gooien.

• Laat het deeg minstens 30 minuten rusten.

 

 

➤ Optionele ingrediënten

 

Naargelang jouw persoonlijke smaak kan je het basisrecept verder uitbreiden tot het pannenkoekenrecept dat jij het lekkerst vindt. Je kan bijvoorbeeld een of meerdere van de volgende ingrediënten toevoegen:

• Gesmolten boter voor de lekkerbekken

• Bier of rum voor wie dat lust

• Room voor zachtere en dikkere pannenkoeken

• Suiker voor een krokantere textuur

• Een mespunt vanille of sinaasappelbloesem om je pannenkoeken te parfumeren

• … wat je maar inspireert: de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

    

 

➤ Wat met allergieën en intoleranties?

 

Ook voor wie allergisch of intolerant is voor gluten of koemelk, bestaat er een eenvoudig pannenkoekenrecept. Al wat je hoeft te doen, is de volgende ingrediënten vervangen:

• Vervang tarwebloem door gelijke delen rijstbloem en maïs of aardappelzetmeel

• Vervang koemelk door plantaardige melk: havermelk heeft de meest neutrale smaak, en rijstmelk heeft een licht gesuikerde smaak.

 

Helemaal anders maar minstens even lekker zijn Bretoense pannenkoeken, gemaakt met boekweitmeel, van nature glutenvrij en koemelkvrij. Het recept komt min of meer op hetzelfde neer, maar dan met 8g grof zout extra en 1 ei in plaats van 3.

 

    

 

➤ Toppings naar keuze

 

Op hartige pannenkoeken legt men traditioneel ham, eieren, kaas en soms wat groenten. Maar eigenlijk kan je er wat je maar wil aan toevoegen: zeepannenkoeken met zalm, room en citroen, seizoenspannenkoeken met prei en champignons en een huisgemaakte saus, kruidige pannenkoeken met Indische of Mexicaanse smaken, pannenkoeken met ham, kaas en ei, vegetarische pannenkoeken … Laat je creativiteit de vrije loop!

 

Voor zoete pannenkoeken zijn suiker, confituur, esdoornsiroop of chocolade vaste waarden op tafel, met wat vers fruit voor een lichtere toets. Maar je kan je klassieke pannenkoeken ook makkelijk omtoveren tot culinaire verwennerijen door ze bijvoorbeeld te beleggen met lichtjes gebakken appel- of perenschijfjes, gesmolten chocolade, wat slagroom en wat amandelsnippers of gemalen noten.

 

➤ Waar vind je jouw ingrediënten?

 

Voor de lekkerste pannenkoeken heb je de beste ingrediënten nodig. Wil je lokale en kwalitatieve producten bij de buurtwinkel kopen, gebruik dan onze zoekmotor voor winkels in je buurt die je Lunch en Eco Pass aanvaarden.