2022 komt eraan, het begin van het jaar is het moment bij uitstek om goede voornemens te maken. Heb je al eens gedacht aan ecologisch verantwoorde acties?
1. Verander van bank
Wist je dat je geld het zwaarst doorweegt in je persoonlijke CO2-afdruk? De reden is eenvoudig: je bank leent jouw geld aan bedrijven om mogelijk vervuilende projecten te financieren, zoals bijvoorbeeld de ontginning van fossiele brandstoffen. Door voor een ethische bank te kiezen, kan jij met je geld duurzame en milieuvriendelijke projecten financieren.
2. Koop minder en tweedehands
In haar boek ‘Mijn verborgen impact’ stelde Babette Porcelijn een top 10 op van consumptiegewoonten met de grootste ecologische impact. Op nummer 1 staat de massale aankoop van consumptiegoederen. Stel jezelf dus deze vragen voor je iets koopt:
-
• heb je dit echt nodig?
-
• en heb je het echt meteen nodig?
-
• kan je het huren, lenen of tweedehands kopen in plaats van nieuw? Usitoo heeft bijvoorbeeld een catalogus van 350 voorwerpen die je kunt huren in plaats van ze te kopen en ergens op te bergen. Vaak zijn het dingen die je maar en af toe gebruikt: https://www.usitoo.be/
-
• heb je dit al thuis, maar werkt het niet meer en heb je geprobeerd het te laten herstellen of dit zelf te doen? De vzw Les Débrouillardes organiseert workshops om te leren knutselen, herstellen, naaien, enz. https://www.lesdebrouillardes.be/
3. Eet minder vlees
Vlees is goed voor zo’n 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Deze impact is vooral afkomstig van de intensieve veeteelt. Die neemt 70% van de landbouwgronden wereldwijd in om de dieren te voeden en heeft 70% van de ontbossing op haar geweten. Minder vlees eten maar van betere kwaliteit, afkomstig van plaatselijke kwekers, is een vuist maken tegen de ontbossing om zo de biodiversiteit en de lokale landbouw te beschermen.
Weet je niet hoe te koken zonder vlees? Dan is er Efarmz, een leverancier van maaltijdboxen met 3 tot 5 biologische, plaatselijke, vegetarische of niet-vegetarische maaltijden. Ze worden thuis bezorgd of op een afhaallocatie en zo doe je receptideetjes op om eco-verantwoord te koken: https://www.efarmz.be/.
4. Eet lokaal en seizoensgebonden
Lokale en seizoensgebonden groenten en fruit hebben de minste middelen, water en transport nodig en zijn het voedzaamst: een milieuvriendelijke gewoonte die nog goed is voor de gezondheid ook. Efarmz, maar ook de Ferme Nos Pilifs hebben lokale en seizoensgebonden producten in hun aanbod: https://www.fermenospilifs.be/. Aan deze boerderij is ook een traditionele koekjesfabriek en bakkerij verbonden.
Drie goed ingeburgerde voedingsmiddelen hebben een bijzonder grote impact: chocolade en koffie, en in mindere mate thee. Een alternatief voor chocolade vinden, is niet makkelijk, maar heb je ooit geprobeerd om koffie te vervangen door lokaal geteelde cichorei, die bovendien meer troeven heeft dan koffie? Drink je thee? Heb je dan al de plaatselijke kruidenthee geprobeerd uit de natuurwinkel? Het aroma is vaak sterker dan thee in zakjes.
5. De sociale en solidaire economie aanmoedigen
Bedrijven die meedraaien in de sociale economie zetten in op menselijke waarden en milieubehoud, los van het rentabiliteitsaspect. Je kan deze bedrijven steunen door hun producten of diensten te kopen: op die manier simuleer je alternatieve modellen met een menselijke, ethische en ecologische dimensie. La Ferme Nos Pilifs, die we al eerder vernoemden, heeft 145 mensen met een handicap in dienst. Ook de vzw Cyclo in Brussel is een bedrijf, gestoeld op de sociale economie, dat het gebruik van de fiets promoot, een participatief fietsherstellingsatelier organiseert evenals diverse fietsgebonden activiteiten: https://www.cyclo.org/nl.
➤ Hou je aan je goede voornemens met je ecocheques
Gebruik je ecocheques voor al je milieuvriendelijke aankopen die je helpen je goede voornemens waar te maken. Hier vind je de volledige lijst van de winkels die ze aanvaarden: https://sodexo4you.be/fr/passmap#