Je Voordelen

Getuigenis van een lokale handelaar in Merchtem: ‘t Katooke

Net als veel lokale handelaars heeft corona ook de uitbaatster van geschenkwinkel ’t Katooke in Merchtem aan het denken gezet. In dit geval betekent dat: nog meer keuze. Bovendien kan je er voortaan ook met je Consumptiecheques betalen.

Hier wordt gewerkt. Dat is het minste dat we kunnen zeggen wanneer we geschenkwinkel ’t Katooke binnenstappen. De winkelruimte is iets kleiner gemaakt en achterin wordt verbouwd. “We hadden nood aan meer werkruimte om geschenkmanden te maken”, klinkt het bij eigenares Kaatje De Swert. Het is ook meteen het bewijs dat hier tijdens de coronacrisis goed is nagedacht: hoe willen we ons positioneren? Wat willen we meer doen? En wat niet meer?

 

➤ Gestopt met doopsuiker


“Ik hoor van veel mensen dat ze de afgelopen maanden hebben gebruikt om hun leven een andere wending te geven”, zegt Klaartje zelf. “Ook bij ons was dat het geval. We hebben beslist om alles rond doopsuiker stop te zetten. Daar waren twee redenen voor: enerzijds is het een markt die enorm veranderd is. Pinterest en andere online kanalen vormen er een belangrijke inspiratiebron. Anderzijds is er het feit dat je 7 dagen op 7 en 24 uur op 24 moet klaarstaan. Zodra er een kindje geboren wordt, moet je het kaartje afwerken, beginnen printen, de doopsuiker afwerken, … We hebben beslist dat dit een goed moment was om wat meer aan onszelf en onze twee kinderen te denken.”

 

 

➤ Van snoepwinkel naar geschenkwinkel


Nochtans was doopsuiker een belangrijk element in de groei van de winkel. Die startte 16 jaar geleden in een klein en niet zo zichtbaar pand. “Ik begon als snoepwinkeltje”, herinnert Kaatje De Swert zich. “Mijn man was bezig met grafische vormgeving en zo hebben we er doopsuiker bijgenomen. Daarnaast hadden we ook wel wat kleine geschenken, maar echt veel plaats hadden we niet.” Dat veranderde toen ’t Katooke verhuisde naar een pand op de Varkensmarkt in Merchtem, in het centrum en omringd door heel wat andere winkels. “Meer ruimte zorgde ervoor dat we meer producten konden uitstallen en verkopen en zo zijn we blijven groeien.”

 

 

➤ Meer geschenken en meer bedrijven als klant


Aan die groei zou het stopzetten van de doopsuikeractiviteit niets mogen veranderen. ’t Katooke is immers al volop bezig met een alternatief. Kaatje De Swert: “De winkelruimte zal nog vergroten waardoor we op vlak van geschenken kunnen uitbreiden. En daarnaast willen we ons meer focussen op de bedrijfsmarkt. We willen hen geschenkpakketten voor de feestdagen aanbieden: voor Pasen, voor Sinterklaas, … We krijgen daar nu al vraag voor en dat heeft ons aan het denken gezet. In 16 jaar is ons aanbod alleen maar gegroeid en dat zal de komende jaren niet veranderen.” Intussen is de initiële snoepbusiness nog goed voor zo’n 20% van de omzet van ’t Katooke. Het gros is voor delicatessen, geschenkmanden en geschenken. “En onze snoeptaarten doen het ook heel goed”, vult Kaatje – die haar naam aan de winkel gaf – aan.

 

 

➤ Consumptiecheques aanvaard


Het zorgt ervoor dat ’t Katooke niet alleen klanten uit Merchtem aantrekt. Ook mensen uit de omliggende gemeenten Opwijk, Lebbeke, Meise, Wolvertem en soms zelfs Vilvoorde vinden hun weg naar de geschenkwinkel. “Tegenwoordig vind je niet meer in elk dorp een geschenkwinkel”, zegt Kaatje er zelf over. “En bovendien heb je hier in Merchtem ook nog andere soortgelijke winkels, die misschien wat meer design of wat duurdere cadeaus aanbieden. Iedereen vindt wel iets naar z’n smaak.” Dat je sinds kort met consumptiecheques kan betalen, helpt natuurlijk. De uitbaatster van ’t Katooke geeft toe dat ze niet alle betaalmiddelen in huis haalt, “maar de consumptiecheques die wilde ik persé kunnen aanbieden. Dit initiatief is tot slot om de kleinhandel te helpen. Het leek me niet meer dan logisch van er ook op in te tekenen.” Kortom, niets houd je nog tegen om ’t Katooke een bezoekje te brengen.

 

 

➤ ‘t Katooke


https://tkatooke.be/

E-mail : info@tkadooke.be

Openingsuren : Dinsdag t.e.m. zaterdag: 10u – 18u

Feestdag: gesloten – januari: dinsdag gesloten

Adres: Varkensmarkt 8, 1785 Merchtem

Tel.: 052 46 46 43