Terug naar Inhoud Mag'
FreeTime

Ga voor hygge en word even gelukkig als de Denen!

Vergeet alle goede voornemens die je na je vakantie maakt, je houdt ze toch niet! Kies in de plaats voor “hygge”, de Deense variant van ons begrip “gezelligheid”. Wij verklappen je wat er bij komt kijken.

Voor de Denen is hygge een echte levenswijze. Wanneer heerst er hygge? Als je het gezellig maakt met vrienden of familieleden, je in je eentje ontspant, lekkere dingen eet die je een goed gevoel geven of zelfs wanneer je mediteert. Kortom, zodra je geniet van het hier en nu, en dat kan van alles zijn: zowel een goed boek lezen als de natuur observeren door het raam. Maar in elk geval: zonder mobiele telefoon. Sommige kleine, dagelijkse gewoonten hebben een hoog hygge-gehalte. Wij passen ze al toe!

Kaarsen als verlichting

Doof al je elektrische lampen, want kaarsen zijn pas echt hygge. In Denemarken staan ze op menige vensterbank, tot zelfs in de uitstalramen van de winkels, waar ze voor een feeërieke sfeer in de straten zorgen zodra de avond (vroeg) valt. De flakkerende, warme kaarsenvlammetjes maken je interieur zacht en uitnodigend. Je ontspannen gaat plots veel gemakkelijker. Om je welbehagen nog te verhogen, plaats je hier en daar een kaars die zoete wintergeuren verspreidt (cederhout, dennengeur, kaneel, …). Klaar om te smelten van zoveel gezelligheid? Perfect, maar vergeet niet dat je daarvoor heel veel mooie vlammetjes nodig hebt, één of twee schotelverwarmerkaarsjes zijn echt niet genoeg voor hygge … Geen probleem, je betaalt ze gewoon met je Eco Pass® ! ;-)

Trek wollen sokken aan

Een hygge-moment is pas echt geslaagd als je wollen sokken draagt, het symbool bij uitstek van deze gelukscultuur. Trek dus zodra je thuiskomt gemakkelijke, loszittende en gezellig warme kleren aan. Een zachte, soepele lange broek, een dikke gebreide trui en natuurlijk … wollen sokken (die je benen hoog genoeg bedekken!). Twijfel je nog of je echt voor die sokken durft te gaan? Probeer het eens, ze zijn zo gezellig zacht dat je binnenkort thuis geen andere meer wil dragen!

Richt een gezellig hoekje in

Natuurlijk moet je interieur je uitnodigen om menig gezellig hygge-uur door te brengen. Richt dus ergens in je woning een hygge-hoekje in: zalig zachte dekens, kussens waarin je wegzinkt, een dierenvachtje op de grond, … Het komt er vooral op aan dat je je geborgen voelt op die plek, als in een coconnetje, afgeschermd van de buitenwereld.

Drink een lekkere koffie

Denemarken is op drie na het land waar de meeste koffie ter wereld wordt gedronken. Het is dan ook maar normaal dat bij geluk op z’n Deens altijd een dampendwarme kop koffie hoort. De geur van vers gezette koffie moet in de hele woning hangen, als een hartelijk welkom voor iedereen die binnenkomt.

Nodig mensen uit die je liefhebt

De Denen beseffen dat je geluk moet delen. Om echt hygge te leven, breng je dus voldoende tijd thuis door met familie of vrienden, rond liefdevol bereide gerechten. En aangezien iedereen nu weer thuis is van vakantie, nodig je ze maar eens uit voor een avondje bij kaarslicht!!

Terug naar Inhoud Mag'

Ontdek onze exclusieve wedstrijd !

Ik neem deel

Nog geen lid?

Lid zijn van Sodexo4You biedt je tal van voordelen. Dankzij jouw persoonlijk profiel kan je van verschillende kortingen en exclusieve aanbiedingen genieten. Gebruik jouw Sodexo Card® of een andere Sodexo cheque om je vandaag nog te registreren.