Je Voordelen Charlotte

Een tuin op mijn dak!


 

Ligt je plat dak er een beetje troosteloos bij? 

Droom je tegelijk van een plekje in het groen om te zonnebaden of van lange zomeravonden te genieten? Vang dan twee vliegen in één klap, want groendaken zijn populair! Ze zijn immers mooi en maken je woning aangenamer, milieuvriendelijker en zuiniger. En de kers op de taart? Dat je Eco Pass® perfect bruikbaar zijn om veel materialen die je nodig hebt te betalen!

 

Goed voor je bankrekening
 
Een groendak dempt alle geluiden en verbetert de thermische prestaties van je woning. In de winter houdt het de warmte in huis en in de zomer blijft je woning lekker koel, omdat het dak de zonnestraling opslorpt. Met andere woorden: je hoeft minder te verwarmen en te koelen en dat merk je aan je energiefactuur! Maar er is meer: omdat de vegetatie je dak beschermt tegen zonnestralen, regen, wind en vorst, neemt de levensduur ervan aanzienlijk toe.
 
 
Opsteker voor het milieu
 
Nog een positief punt: de vegetatie absorbeert het regenwater en geeft het vertraagd af. Hierdoor vermindert de belasting van de riolen bij hevige regen en dus het gevaar voor overstroming. Omdat de planten op je dak zuurstof afgeven en CO2 opnemen, verbeteren ze bovendien de luchtkwaliteit. En in de stad trekken groendaken insecten en vogels aan, zodat ze ook de biodiversiteit een handje helpen!
 
 
 
 
Intensief of extensief groendak?
 
Ben je overtuigd van de voordelen van een groendak? Dan moet je nog bepalen of je het intensief of extensief wilt. Het verschil? Bij een extensief dak volstaat een dun laagje aarde (5 tot 15 cm) en dat is geen probleem voor de meeste platte daken. Zo’n dak is goedkoper en heeft vrijwel geen onderhoud nodig, maar is niet of nauwelijks beloopbaar. Bij een intensief dak moet de laagdikte veel groter zijn (20 tot 60 cm). Je hebt dus een aangepaste dakconstructie nodig. Zo’n dak is gewoonlijk ook flink groot en geschikt als volwaardige tuin en terras. Wandelen en zelfs groenten telen zijn perfect mogelijk!
 
 
Een daktuin aanleggen, hoe doe je dat?
 
- Vraag inlichtingen aan je gemeente. Voor sommige soorten groendaken heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. 
- Je moet absoluut vooraf je dak laten inspecteren door een bouwkundig expert, op stabiliteit, waterdichting en maximale belasting. 
- Welke planten zijn geschikt? Een extensief dak vraagt om planten die oppervlakkig wortelen en genoeg hebben aan een beetje water en voedingsstoffen: mossen, vetplanten (sedumdak), grasachtigen, kruiden, … Op een intensief dak is vrijwel alles mogelijk: een gazon, doorlevende planten, bloeiende struiken, …
Vergeet dan zeker niet je Eco Pass mee te nemen bij Oh’Green voor de geschikte planten
- Hoeveel kost het? De prijs is sterk afhankelijk van de grootte van het dak, de planten die je kiest, of het dak al dan niet toegankelijk moet zijn, … Reken voor een extensief dak op € 40 tot € 100/m2. 
 
 
 
 
Een groene oase op je terras
 
Heb je geen dak dat geschikt is om te “vergroenen”? Dan volstaan een terras, balkon of zelfs een vensterbank om je groene vingers vrij spel te geven! Alle eenjarige planten doen het immers goed in bloempotten en -bakken: Oost-Indische kers, dahlia’s, anjers, vergeet-mij-nietjes, viooltjes, … Ook sommige fruit- en groentesoorten gedijen in potten: snijsla, tomatenplanten, aardbeien, kruiden (bieslook, basilicum, peterselie, tijm, …). Let op: laat nooit water in de potten staan, want dan groeit er niets! Controleer of er in de bodem afwateringsgaatjes zitten om te vermijden dat de wortels door schimmels aangetast worden. In volle grond is er meestal geen gebrek aan voedingsstoffen, maar (bloeiende) planten in potten of bakken hebben af en toe wat meststoffen nodig.
 


De meeste materialen en planten die je nodig hebt, vind je in kwaliteitsvolle doe-het-zelf-zaken of tuincentra (Brico, Oh'Green, …). Je bent veel voordeliger uit, als je met je Eco Pass® de producten betaalt om je groendak of terras aan te leggen (isolerende dakbedekking, planten, tuingereedschap, houten tuinmeubilair, …) !