Je voordelen

Een milieuvriendelijke start van het schooljaar

Tussen het schoolmateriaal dat de school oplegt en wat je kind zelf wil, gaapt vaak een diepe kloofEn hoe zorg je ervoor dat je bovendien ook nog eens verantwoord shopt, zonder het al te ingewikkeld te maken? Hieronder volgen enkele tips om de terugkeer naar de schoolbanken zo ecologisch en betaalbaar mogelijk te laten verlopen. 

 

 

➤ Sorteren en hergebruiken 

Dit heeft een grote impact: in plaats van alles opnieuw aan te kopen, kan je door te sorteren afscheid nemen van wat niet meer werkt, en van je inkopenlijstje schrappen wat je kunt hergebruiken. Zo vermijd je dat defecte spullen of dingen die je dubbel hebt, plaats blijven innemen. Niet kopen wat je al hebt, is ook de eenvoudigste manier om te besparen en onze planeet te ontzien: aangezien het aanbod zich aan de vraag aanpast, zal je door minder te kopen de productie lager houden en dus ook minder natuurlijke rijkdommen aanspreken. 

 

Tweedehands kopen 

Koop wat je niet kunt hergebruiken en dus wel nieuw moet aanschaffenbij voorkeur tweedehands, zoals in de Kringloopwinkel of op een garage sale. Je zult staan kijken van de kwaliteit die je er vindt. Gebruikt betekent niet beschadigd. Tweedehands kopen is dan ook een kans om topmerken tegen lage prijzen in huis te halen. Als jij of je kind eigenlijk alleen iets nieuws willen kopen omdat jullie daar zin in hebben, aarzel dan niet om je oude materiaal, dat nog in goede staat is, te verkopen of iemand cadeau te doen: je maakt er een ander kind gelukkig mee!  

 

➤ Kiezen voor duurzame alternatieven 

Voor wat je niet kunt hergebruiken en niet tweedehands kunt kopen, kies je best voor producten van gerecycleerd materiaal of met een ecolabel, zoals het NF Environnement-label voor balpennen en potloden, of FSC / PEFC voor papier (blocnotes, schriften, mappenenz.). 

 

Je kunt ook kiezen voor navulbare of duurzame producten. Wist je dat er ook fluopotloden bestaan die de bekende fluostiften vervangen? Of ‘Woody’-potloden als vervanging voor whiteboard markers, atomaschriften waarvan je aan het eind van het jaar de onbeschreven bladzijden kunt hergebruiken en andere schriften mee kunt vullen, herbruikbare beschermkaften voor schriften in plaats van zelfklevende plasticfolie...? Houd tot slot ook rekening met de levensduur en het levenseinde van een voorwerp voor je het koopt, om het zo optimaal mogelijk te gebruiken en verspilling tegen te gaan. 

 

 

 Het eenvoudig houden 

Een andere belangrijke tip om de ecologische impact van je schoolaankopen laag te houden: laat je niet verleiden door marketingtrucs en ga voor eenvoud. Gadgets zoals lichtgevende balpennen of plastic voorwerpen met de favoriete helden van de kinderen lijken aantrekkelijk, maar ze zijn duur en de kwaliteit is zelden goed. Je moet ze dus vaak vervangenWaarom niet kiezen voor neutrale en duurzame producten die je zelf een persoonlijke toets geeft, met stickers bijvoorbeeld? 

 

➤ Afval verminderen 

Een laatste tip om je kosten en afval te beperken: koop in de papierhandel. Zo koop je niet meer dan wat je nodig hebt en vermijd je plastic blisterverpakkingen.  

 

 


➤ Doe je aankopen voor het nieuwe schooljaar met ecocheques 

Met je ecocheques kun je tweedehands artikelen en materiaal met een label kopen. Gebruik ze dus ook voor je schoolaankopen! Hier vind je de lijst van de winkels die ze aanvaarden: https://sodexo4you.be/nl/passmap#