Je Voordelen

Draag zorg voor jezelf met natuurlijke verzorgingsproducten

Douche gel, deo, shampoo, gezichtscrème, make-up … Je huid absorbeert een deel van je verzorgingsproducten en gezichtsproducten. En wanneer je ze afspoelt, worden hun resten opgenomen in het water. Redenen genoeg dus om te kiezen voor producten die goed zijn voor je lichaam én het milieu. Deze tips helpen je de juiste keuze te maken.

 

Biologische en natuurlijke verzorgingsproducten

 

Het is eerst en vooral belangrijk het verschil te kennen tussen ‘biologische’ en ‘natuurlijke’ verzorgingsproducten: bio cosmetica moet beantwoorden aan strikte normen, zowel voor jouw gezondheid als voor de planeet. ‘Natuurlijke verzorgingsproducten’ kennen dit kader niet. De enige zekerheid die je dus hebt, is dat de ingrediënten van natuurlijke oorsprong zijn. Maar controversiële substanties zoals sulfaten en parabenen zijn ook van natuurlijke origine. Daarom gebruik je beter cosmetica die zowel natuurlijk als biologisch is.

 

INCI Beauty

 

De lijst met bestanddelen van cosmetische producten is vaak onleesbaar. De INCI Beauty-app zet deze lijst om in mensentaal. Bovendien is hij erg gebruiksvriendelijk: even de streepjescode te scannen en je ziet meteen alle ingrediënten, met naast elk ingrediënt een kleurcode – groen, oranje of rood.  De app legt uit waarom elk ingrediënt die kleurcode heeft gekregen en geeft het product een algemene score evenals informatie die de kleurcodes onderbouwt en een algemene score voor het product. Is je product niet zo gezond is als je had verwacht? Dan stelt de app je alternatieve producten voor. Zo kan je makkelijker vergelijken en kiezen!

 

 

Zelf bio cosmetica maken?

 

Biologische en natuurlijke verzorgingsproducten, en met name bio make-up, is vaak erg duur zijn in vergelijking met klassieke producten. Valt dit buiten je budget? Overweeg dan eens een workshop waarin je zelf leert hoe je natuurlijke gezichtsproducten, tandpasta, zeep enz. kunt maken.

 

En waarom geen keukenproducten?

 

Wist je dat sommige producten die in je keuken staan, ook bruikbaar zijn voor je cosmetica? Dat is een pak gemakkelijker, natuurlijker én goedkoper. Je kan bijvoorbeeld alle soorten olie gebruiken om in één klap je make-up te verwijderen en je huid te voeden. De keuze van de olie hangt af van je huidtype, maar olijfolie is universeel. Voor natuurlijke make-up kan je zelf eenvoudig een poederfoundation maken door maïszetmeel te vermengen met ongesuikerd cacaopoeder. Je past in dat geval de verhoudingen aan in functie van de gewenste tint. Een ei kan je gebruiken als shampoo (reinig met lauw water om te vermijden dat het ei zou koken …) en zuiveringszout of natriumbicarbonaat is een uitstekend natuurlijk deodorant: kies voor een extra fijne korrel om het zout zacht te maken voor je huid.

 

 

Bio cosmetica en meer

 

Kleine Belgische artisanale merken zoals Wash Wash Cousin, Indigène of Bobone denken nog verder dan enkel de kwaliteit en de samenstelling van hun producten: ze houden ook rekening met de oorsprong van hun ingrediënten, testen niet op dieren, beperken zoveel mogelijk de verpakking en maken de verpakkingen die ze gebruiken zo duurzaam mogelijk. Je vindt deze producten onder meer in bepaalde biowinkels.

 

Ecocheques voor je cosmetica

 

Denk eraan je ecocheques te gebruiken voor de aankoop van je natuurlijke verzorgingsproducten of voor de ingrediënten om ze zelf te maken. Hier vind je de lijst met winkels die je ecocheques aanvaarden: https://www.waargeefikmijnecochequesuit.be/