Je Voordelen

Doeltreffende eco schoonmaakproducten voor het hele huis

Zijn eco schoonmaakproducten echt doeltreffend? In hoeveel tijd kan je zelf schoonmaakproducten maken? En vooral: waarom zou je dat doen? Er bestaan nog heel wat vragen rond ecologische schoonmaakproducten. Wij bieden je hier concrete antwoorden.

 

 

 

➤ Zijn eco schoonmaakproducten efficiënt?

Natuurlijke schoonmaakproducten hebben de reputatie minder doeltreffend te zijn dan hun industriële tegenpolen. In werkelijkheid toont de cirkel van Sinner aan dat er voor een doeltreffende reiniging een evenwicht nodig is tussen vierparameters:

• Een mechanische actie (bijvoorbeeld: schrobben)

• De temperatuur

• De chemische werking

• Tijd

Als we een van deze vier parameters verkleinen, moeten we dit compenseren door een andere parameter te vergroten. Schoonmaakproducten die dus een goede werking beloven bij lage temperatuur, in weinig tijd en zonder te schrobben, hebben een geheim: ze compenseren de lage parameters met een krachtige chemische werking. Dit zijn vaak krachtige detergenten die schadelijk zijn voor het milieu. Ecologische schoonmaakproducten zijn juist minder chemisch. Hun werking is dus doeltreffend bij een hogere temperatuur, met een langere werktijd of door harder te schrobben.

 

➤ De basisingrediënten om zelf schoonmaakproducten te maken

Hoe kan je zelf eco schoonmaakproducten maken? Er circuleren zoveel recepten voor natuurlijke schoonmaakproducten online, dat je niet meer weet waar te beginnen. Maar als je dit van naderbij bekijkt, dan merk je dat alle huisgemaakte schoonmaakproducten 3 onontbeerlijke hoofdingrediënten bevatten:

• Marseillezeep: Gebruik bij voorkeur de authentieke groene Marseillezeep op basis van olijfolie, want de witte versie is met palmolie gemaakt. Deze zeep heeft tal van verdiensten. Zo verwijdert hij vlekken, ontvet hij en is antibacterieel. Je vindt hem dan ook in wasproducten, in vloerreinigers en in vaatwasmiddel.

• Witte azijn: deze duivel-doet-al bestrijdt kalk, desinfecteert en verwijdert vlekken. Je kan azijn gebruiken om je ruiten te kuisen, maar ook voor tal van andere oppervlaktes, in je wc-gel of als verzachter voor je was.

• Zuiveringszout of natriumbicarbonaat: dit is een mild schuurmiddel met zeer uiteenlopende toepassingen zoals een deodorant, ontsmettingsmiddel en schimmelwerend middel. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om oven- of barbecueroosters schoon te maken, maar ook als ontgeurder voor de koelkast, in de was of in vaatwastabletten.

Aan deze drie hoofdingrediënten kan je nog zoutkristallen toevoegen, zoals je vaak in recepten voor wasmiddel zal zien, of citroenzuur, wat je eerder terugvindt in vaatwastabletten of ontkalker voor het toilet.

 

➤ Waarom zou je zelf schoonmaakproducten maken?

• Om het water niet te vervuilen met chemische bestanddelen die zuiveringsstations niet kunnen filteren.

• Om je gezondheid te vrijwaren: adem geen allergenen of irriterende of giftige bestanddelen in en stel je huid er niet aan bloot.

• Om te besparen: zelf schoonmaakproducten maken is 80 tot 95% goedkoper, afhankelijk van de producten.

• Om afval te beperken: je vindt de ingrediënten vaak in bulk of in papierverpakking.

 

➤ Zelf wc-reiniger maken

Hier is een recept om op natuurlijke wijze zelf wc-reiniger te maken. En het is nog snel, doeltreffend, ecologisch en goedkoop ook!

• 350 ml koud water

• 350 ml witte azijn

• 1 koffielepel xanthaangom (koude verdikker)

• Optioneel: enkele druppels essentiële tea tree olie (ontsmettend)

Meng de ingrediënten en mix ze met een staafmixer. Meer hoef je niet te doen! Giet je bereiding over in een lege fles wc-reiniger.

 

➤ Waar vind je de ingrediënten?

Je vindt alle ingrediënten voor zelfgemaakte schoonmaakproducten in de biowinkel. Vergeet je ecocheques niet mee te nemen! Hier vind je alle winkels die je ecocheques aanvaarden: https://www.waargeefikmijnecochequesuit.be/