Je Voordelen

De leukste daguitstappen in Vlaanderen

Zin om er even helemaal tussenuit te zijn, maar geen zin om ver te rijden? Plaats dan een van deze originele daguitstappen in Vlaanderen in je agenda. Zo vermijd je vervuilende kilometers en steun je bovendien de lokale economie. Ben je er klaar voor? Volg de gids!


➤ Daguitstappen in Antwerpen

Zin om te gaan kajakken, maar vermijd je liever de drukke afvaart van de Lesse? Stel je gps dan in op Retie. Je peddelt er door een prachtig stuk ongerepte natuur langs de Kleine Nete. Ideaal om even helemaal tot rust te komen!

Lig je liever zalig niets te doen op het strand, met een ijsje in de hand? Dan kan je natuurlijk naar de kust trekken. Maar waarom zou je niet eens een van de vele meren in ons land uitproberen? Het Zilvermeer in Mol is ongetwijfeld het bekendste meer met strand in Vlaanderen.

Een dagje naar de zoo is uiteraard ook altijd een succes. Wist je dat je hier meer dan vierhonderd diersoorten kan ontdekken?

 

  

➤ Daguitstappen in Limburg

Zet de fiets even opzij en spring op een railbike! In het Limburgse Tessenderlo kan je een railbike voor vier personen huren om over de oude spoorweg te roetsjen. Een originele manier om het afwisselende landschap Kempense dennenbossen en weidse weiden te verkennen.

Het Nationaal Park Hoge Kempen is vooralsnog het enige nationale park in België. In dit unieke natuurgebied met meer dan 12 000 hectare uitgestrekte dennenbossen, paarsbloeiende heide, stuivende duinen en grote waterplassen wachten je maar liefst 51 lusvormige wandelingen van 3 km tot 14 km.

Wil je liever zoveel mogelijk variatie in je daguitstap, dan raden we je een bezoek aan Bokrijk aan. Hier kan je naast de vele demonstraties van vroegere ambachten immers ook volkspelletjes uitproberen en natuurlijk lange wandelingen maken door het uitgestrekte domein.

 

  

➤ Daguitstappen in Oost-Vlaanderen

De Poëzieroute in Gent is een van de oudste in Vlaanderen. Op verschillende, vaak onverwachte plekken in de stad tref je de mooiste verzen aan: een gedicht van Benno Barnard in het graffitistraatje, een fragment uit Melopee van Paul van Ostaijen op de oude kades van de Gras- en Korenlei of gedichten in de kunstwerken van Liliane Vertessen of Paul Van Gysegem. Voor kinderen is er een Kinderpoëzieroute ontwikkeld met tien charmante haltes. Bij elke halte hoort een passend gedicht en een opdrachtje.

De koers neemt een speciale plaats in Vlaanderen in, en al helemaal in de Vlaamse Ardennen. Smeer je kuiten in en waag je samen met je vrienden aan de Muur van Geraardsbergen! Of trek bij regenweer naar het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Daar ontdek je een bijzondere tentoonstelling over de meest legendarische edities, inclusief virtual reality.

 

  

➤ Daguitstappen in Vlaams-Brabant

Kinderboerderij Het Neerhof in Dilbeek vormt een leuke uitstap voor groot en klein: terwijl de jongsten hun ogen uitkijken naar alle piekfijn verzorgde dieren, kunnen de al wat oudere kinderen zich uitleven tussen de strobalen in de hooizolder of op de speelweide met speeltuigen uit natuurlijke elementen. En mama en papa? Die gaan intussen groenten kopen in de hoevewinkel of zelf hun groente plukken op de wei.

Zit het weer wat tegen? Kom je dan opwarmen in de serres van de Plantentuin van Meise. In de nieuwe Regenwoudserres zakt de temperatuur het hele jaar door nooit onder de 20° C. Met meer dan 400 verschillende soorten exotische planten, waaronder de 8 meter hoge reuzenbamboe, waan je je zo in de tropen!

Wil je Afrika, Oceanië en Azië in één dagtrip combineren? Dan moet je naar Planckendael in Mechelen. Deze prachtige landschapsdierentuin is ingedeeld in vijf continenten, met een thematische inrichting en een natuurlijk karakter.

 

  

➤ Daguitstappen in West-Vlaanderen

Het Oostendse festival The Crystal Ship in Oostende weet elk jaar opnieuw de grootste namen in de streetart te strikken. De editie 2020 kon helaas niet doorgaan, maar gelukkig kan je wel nog altijd heel wat kunstwerken van de voorbije edities bewonderen tijdens een rondwandeling door de stad. Bovendien bestaat er een versie voor volwassenen via Facebook Messenger, met veel informatie over de kunstenaars, en eentje voor de kinderen met spelletjes.

Verdiep je je liever in de geschiedenis dan in hedendaagse kunst? Dan is de zeventig kilometer lange oorlogsroute vanaf het station van Ieper iets voor jou. Onderweg passeer je de belangrijkste sites uit de Eerste Wereldoorlog, zoals Tyne Cot Cemetery in Passendale en Hill 60 in Zonnebeke.

Door COVD-19 maatregelen accepteren sommige van onze affiliates momenteel alleen online boekingen en het is daarom op dit moment niet mogelijk om met je Sport & Culture Pass te betalen. Ter herinnering, de vervaldatum van je Sport & Culture Pass zijn uitzonderlijk verlengd tot 31 december 2020.