Je Voordelen

De juiste zonnecrème kiezen

Zonnecrème is je partner in crime om je huid te beschermen tegen de zon. Let wel goed op de samenstelling. Die is belangrijk voor je gezondheid én het milieu. Sommige ingrediënten zouden namelijk onze hormoonhuishouding kunnen verstoren of giftig zijn voor de mariene biodiversiteit. De volgende elementen zullen je helpen dit beter te begrijpen en de beste zonnecrème te kiezen. 

 

 

 

 De verschillende zonnefilters 

Er bestaan twee soorten zonnefilters: chemische en minerale filters. Met dezelfde beschermingsfactor zijn deze filters even doeltreffend, maar ze werken anders: de chemische filter dringt door in de opperhuid en absorbeert de uv-stralen in plaats van de huid, terwijl de minerale filter de uv-stralen als een spiegel weerkaatst en op het huidoppervlak blijft zitten. 

 

Biologische zonnecrèmes hebben minerale filters: deze natuurlijke filters zijn neutraal voor het milieu en geschikter voor de gevoelige huid, zeker voor kinderen. 

 

 Waarom zou je een biologische zonnecrème kiezen? 

Elk jaar komen bijna 14.000 ton zonneproducten in de oceanen terecht wanneer mensen erin zwemmen. De chemische filters in zonnecrèmes zijn schadelijk voor de koralen. Door voor een biologische zonnecrème te kiezen, help je te voorkomen dat de zee verder verontreinigd wordt en vermijd je de gevolgen hiervan.  

 

Bovendien bieden ze onmiddellijk bescherming. Wist je dat het 30 minuten duurt voor chemische crèmes in de huid doordringen en je effectief beschermen? Als je ze toch gebruikt, ga het eerste halfuur dan niet in de zon zitten 

 

En let op: niet alle minerale zonnefilters zijn per definitie biologisch: als je een minerale én biologische zonnefilter gebruikt, ben je zeker van een natuurlijker en gezondere samenstelling. 

 

 BB-crèmes: gezichtscrèmes met zonnebescherming 

Er bestaan specifieke zonnecrèmes voor het gezicht, maar die zijn niet per definitie nuttig: alleen de beschermingsfactor is van belang. Als je echter een biologische gezichtscrème met zonnebescherming wil combineren, kunnen BB-crèmes (Blemish Balm - balsem tegen imperfecties) interessant zijn. Die gezichtscrèmes combineren verzorging, make-up en bescherming tegen de zon. Ze zijn vochtinbrengend, getint om de teint gelijkmatig te maken en onzuiverheden te corrigeren, en hebben ook een zonnefilter waarvan de factor meestal tussen 10 en 30 ligt. Dat is niet genoeg voor de warme uren (tussen 12 en 16 uur), maar perfect voor de rest van de dag. 

 

 En hoe zit het met de nanodeeltjes? 

Minerale filters, meestal zink- of titaniumoxide, kunnen in zonnecrèmes voorkomen in de vorm van nanodeeltjesNanodeeltjes verbeteren de textuur van de crème ebeperken de lichte witte film die deze op de huid kan nalaten. Het probleem is dat die nanodeeltjes onze gezondheid kunnen schaden. De oplossing? Een biologische gecertificeerde zonnecrème gebruiken zonder nanodeeltjes, en iets meer tijd uittrekken om de crème goed uit te smeren. Zo zal die witte film vanzelf verminderen.  

 

 Hoe maak je de juiste keuze? 

Om de juiste keuze te maken, moet je de samenstelling van de crèmes nagaan of vergelijken. Download hiervoor de INCI Beauty app en scan de barcodes van de producten die je overweegt te kopen. Dankzij de kleurcode zie je meteen of je een gezonde zonnecrème in huis hebt. Zo niet, dan stelt de app je alternatieven voor met betere scores en een schonere samenstelling. 

 

 Koop je zonnecrème met ecocheques 

Om biologische zonneproducten te kopen, kun je uiteraard je ecocheques gebruiken. Hier vind je de lijst van de winkels die ze aanvaarden: https://sodexo4you.be/nl/passmap