Je Voordelen

De beste tips voor een duurzame kerst

De eindejaarsfeesten komen er weer aan. Dit jaar zullen we die waarschijnlijk anders moeten vieren en creatief moeten zijn met veilige oplossingen. Laten we die gelegenheid aangrijpen om er ook een duurzamere kerst van te maken. Draait dit feest immers niet om hoop op een betere wereld?

De eindejaarsfeesten zijn traditioneel dagen van cadeautjes en lekker eten. Kortom, een lichtpuntje in deze donkere dagen. Maar het is ook een periode van overvloed, waarin we veel meer consumeren dan anders. En dat is niet zo goed voor het milieu. Gelukkig kan het ook anders.

 

➤ Een duurzame kerstboom?

Wat is nu eigenlijk duurzamer: een natuurlijke kerstboom of een kunstkerstboom? Eerlijk? Niemand weet het zeker! Ze belasten namelijk beide het milieu: een kunstkerstboom bij de productie, en een natuurlijke kerstboom bij zijn verbranding.

Wat we wel zeker weten, is dat het veel beter is om je kerstboom (kunst of echt) meerdere jaren te gebruiken. Je kan je (echte) kerstboom bijvoorbeeld in je tuin planten. Je kan online ook iemand vinden in je buurt waar je hem kan planten. Echt waar! Heb je geen plek om je kerstboom te planten? Kies dan voor een kunstkerstboom. Tegenwoordig zie je haast het verschil niet meer en het blijft absoluut even gezellig!

Je koopt bovendien je duurzame kerstboom best bij een lokale handelaar. Met onze zoekmotor vind je snel een handelaar in je buurt.

 

➤ Duurzame kerstcadeaus

Een leuk en toch duurzaam kerstcadeau vinden lijkt misschien moeilijk, maar dat is veel eenvoudiger dan je denkt. Hier zijn enkele duurzame geschenkideetjes:

• Kies voor duurzaam materiaal, voor planten voor in de tuin of voor fairtrade cadeautjes uit bijvoorbeeld de Oxfam-wereldwinkels.
Je vindt er zeker wel een in je buurt via onze zoekmotor. En daarboven kan je er ook met je Eco Pass betalen.

• Schenk een bon voor een niet-materieel cadeautje: een concert of theatervoorstelling, een babysitcheque, een sportieve activiteit … Deze worden je nu vaak online toegestuurd. Dus geen papierverspilling meer!


• Knutsel je duurzame kerstcadeaus zelf in elkaar met oude materialen. Op blogs als Recyclart kan je heel wat inspiratie opdoen.

 

• Schenk een lidmaatschap voor een organisatie die zich inzet voor de natuur, zoals Natuurpunt of WWF. Die laatste heeft trouwens een erg leuk aanbod voor jonge natuurliefhebbertjes: de Rangerclub.


Ook bij het inpakken van je geschenken kan je heel wat duurzamer aan de slag. Elke kerst wordt er immers een enorme hoeveelheid inpakpapier weggegooid, terwijl papier produceren verre van ecologisch is. Pak daarom je cadeautjes in met oud papier of cadeaupapier dat al eens is gebruikt. Onze tip? Gebruik voortaan geschenkdozen! Die zijn heerlijk retro, en je kan ze elk jaar opnieuw gebruiken.

 

➤ Duurzame kerstversiering

Wat Instagram, blogs en magazines je ook willen doen geloven: elk jaar andere kerstversiering kopen is echt nergens voor nodig. Wil je toch wat afwisseling? Knutsel dan zelf aan je versieringen, ga kerstshoppen in tweedehands- en kringloopwinkels of nog leuker: wissel na de eindejaarsfeesten je kerstversiering uit met vrienden!

 

➤ Duurzaam kerstmenu

Iedereen weet intussen dat vegetarisch eten je ecologische voetafdruk enorm kan verkleinen. Geen zorgen, je hoeft daarom niet je hele kerstmenu vegetarisch te maken, zeker niet als je daar niet van houdt. Want een lekker stukje vlees van je buurtslager smaakt altijd!


Vegetarisch of niet, probeer je menu waar mogelijk samen te stellen met seizoensgroenten en seizoensfruit. Deze worden namelijk lokaal gekweekt zonder serres, waardoor je bespaart op vervuilende energie en transport. Bovendien is het veel gezonder en goedkoper. Zo spaar je budget uit voor wat extra kerstcadeautjes.
Op onze kalender voor seizoensfruit en seizoensgroenten staan in december onder meer:

• Appels
• Kweeperen
• Tamme kastanjes
• Walnoten
• Aardpeer
• Broccoli
• Oesterzwam
• Pastinaak
• Rode kool
• Veldsla
• Witloof
• Witte kool


Seizoensgroenten en seizoensfruit koop je best bij je lokale handelaar. Zo steun je niet alleen de lokale economie in deze moeilijke tijden, maar je krijgt er vaak ook gratis advies bovenop! Je vindt de handelaars in je buurt in onze zoekmotor.

 

➤ Tips om voedselverspilling tegen te gaan

Heb je op het einde van het kerstfeest nog veel eten over? Gooi het dan zeker niet weg maar vries het in, of ga aan de slag met je etensresten. Je zou verbaasd zijn welke lekkere nieuwe gerechten je op tafel kan toveren met de restjes in je koelkast! Op websites als Empty the Fridge vind je boordevol inspiratie.