Heb je soms de indruk dat je geld de deuren uitvliegt? Maak je geen zorgen, iedereen doet wel eens een impulsieve aankoop. Zeker nu elektronisch en contactloos betalen het nieuwe normaal is geworden. Daardoor koop je immers nóg makkelijker en sneller, en heeft je gezond verstand niet altijd de tijd om je tegen te houden. En dan denk je plots: waar is mijn geld nu naartoe?
Om weer wat meer controle te krijgen over je uitgaven, kan je gebruikmaken van de Piraminder. Dit handige zesstappenplan werd ontwikkeld door de Vlaamse socioculturele organisatie De Transformisten, die de voorbije jaren bekend stond als Netwerk Bewust Verbruiken. De Piraminder helpt je bewuster aan te kopen. Of beter nog: om geen aankopen te doen wanneer die niet nodig zijn.
De Piraminder bestaat uit de volgende 6 stappen:
Gebruik wat je hebt
Kijk eerst eens in je voorraadkast vooraleer je gaat winkelen. Misschien heb je al in huis wat je van plan was te kopen, of misschien kan je een ander product voor hetzelfde doel gebruiken.
Repareer
Vervang iets dat stuk is niet meteen, maar kijk eerst of je het kan (laten) herstellen. Dat is vaak een pak goedkoper, en bovendien verbruik je zo minder grondstoffen. Met wat geluk krijgt je herstelde voorwerp er zelfs extra cachet van. Denk bijvoorbeeld aan Kintsugi, de Japanse kunstvorm die gebroken aardewerk op prachtige wijze herstelt met goudlijm.
Deel, leen of ruil
Een handzaag, een chocoladefontein, een dakkoffer … Veel gebruiksvoorwerpen gebruiken we maar een paar keer per jaar. Waarom zou je er geld aan uitgeven als ze voor de rest van de tijd toch alleen maar plaats innemen en stof vergaren? Dan kan je ze beter lenen bij familie, vrienden of buren. En wie weet heb jij wel iets liggen dat zij kunnen gebruiken. Zo spaar je niet alleen geld en consumeer je minder, maar versterk je ook jullie band!
Koop tweedehands
De tijd dat tweedehands gelijkstond aan rommel, is gelukkig al lang voorbij. Meer nog, tweedehands artikelen zijn vandaag hipper dan ooit. Ze hebben al een eerste leven gehad en achter elk voorwerp schuilt een ander verhaal. Bovendien hebben ze vaak extra karakter, want zulke voorwerpen vind je niet zomaar in de winkel. Daarnaast geeft de zoektocht naar mooie tweedehandsspullen op tweedehandssites, in kring- en tweedehandswinkels of rommelmarkten je veel meer voldoening dan instant shoppen.
Maak
Zelf koken, kleding maken of herstellen, decoratie of speelgoed ineen knutselen of repareren, zelf schoonmaakmiddelen samenstellen … Je staat ervan versteld hoeveel dingen je zelf kan maken voor een fractie van de verkoopprijs, zelfs als je geen handige Harry bent. Je handen uit je mouwen steken met duurzame materialen is niet alleen beter voor het milieu, het geeft je zelfvertrouwen ook een flinke boost. En daar kan je geen prijs op plakken.
Koop
Zijn de voorgaande stappen echt geen optie, of leverden ze niet het gewenste resultaat op? Dan kan je het product alsnog kopen. Kies dan wel voor de meest duurzame versie, gemaakt van eerlijke materialen of ingrediënten.
Door deze 6 stappen in het achterhoofd te houden bij je aankopen, beperk je de invloed van reclame en marketing op je consumptiegedrag en neem je de touwtjes terug in handen. Zo vermijd je impulsieve aankopen en hou je meer budget over voor de leuke dingen in het leven.
➤ Gebruik je ecocheques!
Ecocheques zijn ideaal ter aanvulling van de Piraminder. Je kan ze namelijk gebruiken om tweedehandsspullen, ecologische of biologische producten te kopen die weinig energie verbruiken. Hier vind je de lijst met de producten die je kan kopen met je ecocheques en de lijst met de handelszaken die je ecocheques aanvaarden.