Terug naar Inhoud Mag'
Familie

8 spelletjes die kinderen onderweg bezighouden

Hoera, het is vakantie! We trekken eropuit, maar niet iedereen vindt reizen leuk en kinderen al helemaal niet. Met onze ideeën hou je je kinderen aangenaam bezig en lijken afstanden korter. En je kan ze evengoed in de auto als in de trein of het vliegtuig spelen...

Vanaf 3 jaar

  • "Ik zie, ik zie …"

Je start het spelletje door plots langs je neus weg op te merken: “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet”. Inspiratie genoeg, want je hoeft maar naar buiten te kijken! Enkele tips helpen je kroost op weg: het is rood en sneller dan wij (een auto), het is scherp en wijst naar boven (een klokkentoren), het is wit en lief (een wolk in de vorm van een teddybeer), …

  • Het kleurenspel

Je noemt een kleur en nu moeten je kinderen zo snel mogelijk voorwerpen in die kleur opsommen. Bij groen bedenken ze bijvoorbeeld een appel, hun knuffel, gras, je trui, … Maak het ze niet te gemakkelijk: iedereen moet de opgesomde dingen kennen of kunnen zien!

  • Bewegen, ook onderweg

Uren stilzitten is niets voor kinderen, dus laat ze bewegen, zelfs in hun autostoeltje. Aan alles wat je onderweg tegenkomt, koppel je een beweging: het hoofd bukken als je onder een brug doorrijdt, applaudisseren als je een vrachtwagen inhaalt, de armen in de lucht als je een caravan voorbijrijdt, met de handen wapperen om een rood verkeerslicht naar groen te doen verspringen, … De regeltjes bepaal je helemaal zelf!

Vanaf 6 jaar

  • Kettingverhalen

Om kinderen te vermaken en hun verbeelding te prikkelen gaat er niets boven verhalen! Begin een verhaal met 3 of 4 zinnen, waarna een medepassagier het vervolg bedenkt, enzovoort. Om je kinderen op weg te helpen laat je ze één of verscheidene kaarten van een gezelschapsspel (met dieren, figuren, plaatsen, …) trekken. De kaarten zijn hints die het verhaal een nieuwe richting uitsturen.

  • Waag een gokje

Onderweg kan je allerlei weddenschappen opzetten. Welke kleur zal de 10de auto hebben die wij inhalen? Hoeveel motoren of caravans zullen wij tegenkomen tot aan het volgende tankstation? Wie de weddenschap wint, krijgt een punt. En de eerste die 10 punten scoort, is de eindwinnaar!

  • Het alfabetspel

Bedenk een thema. De deelnemers noemen dan om de beurt een vrouwelijke voornaam, een dier, een stad, een fruitsoort, … die begint met A, B, C, … De eerste persoon die niets kan bedenken of een naam geeft die al eens eerder werd gezegd, valt af, tot er maar één speler meer overblijft.

  • Alleen maar “ja” of “nee” antwoorden

Dit is een klassieker! Denk aan iets of iemand (een voorwerp, een dier, een beroep, …). Je kinderen moeten vervolgens proberen te raden wie of wat het is. Ze mogen je om de beurt een vraag stellen en jij antwoordt uitsluitend met “ja” of “nee”.

  • De wegenkaart

Duid op een wegenkaart een punt aan: het dorp waar jullie ’s middags willen stoppen om te lunchen, een leuke stad in de buurt van je vakantiewoning, … Je kinderen moeten de kaart afspeuren om die plek te vinden! Te moeilijk? Help ze dan door de zone op de kaart af te bakenen.

Is iedereen uitgelachen en de spelletjes een beetje beu? Lanceer dan een nieuwe uitdaging: wie het langst niets zegt! 

Terug naar Inhoud Mag'

Nog geen lid?

Lid zijn van Sodexo4You biedt je tal van voordelen. Dankzij jouw persoonlijk profiel kan je van verschillende kortingen en exclusieve aanbiedingen genieten. Gebruik jouw Sodexo Card® of een andere Sodexo cheque om je vandaag nog te registreren.