Terug naar Inhoud Mag'
Health & Beauty

6 voedingsmiddelen die je beter in bioversie eet

Aan bioproducten hangt een prijskaartje en soms vind je ze gewoon niet. 100% bio eten kan daarom niet altijd … Dus waar begin je mee? Beperk de toxische stoffen op je bord alvast met dit lijstje voedingswaren die je beter in de bioafdeling koopt.

1. Thee

Thee is bij uitstek de drank die bekendstaat om zijn weldadige eigenschappen. Maar wat bleek toen het magazine 60 millions de consommateurs (de Franse tegenhanger van onze Test-Aankoop) 26 merken analyseerde? In alle stalen zaten sporen van pesticiden en metalen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid! Dat kan ook niet anders, als je weet dat de blaadjes nooit worden gewassen om de smaak en geur intact te houden. Ook in biothee bleken trouwens residu’s aanwezig, maar toch veel minder.

 
Thé

2. Druiven

Raisins

Générations futures is een NGO die tussen 2012 en 2016 niet minder dan 19 soorten fruit en 33 soorten groenten uit niet-biologische teelt onder de loep nam. Druiven bleken het slechtste te scoren: 89% van de gecontroleerde stalen bevatte resten van pesticiden. Daarna volgden mandarijntjes (88,4%), kersen (87,7%), pompelmoezen (85,7%) en aardbeien (83%).

3. Appels en peren

Uit een rapport van een NGO die aan natuurbescherming doet, bleek dat appels gemiddeld 35 bewerkingen ondergaan: onkruidverdelgers, insectenbestrijders, schimmelwerende middelen, … De fruittelers kunnen daarvoor uit diverse producten kiezen en precies dergelijke cocktails aan bestrijdingsmiddelen zijn gevaarlijk. Als de molecules met elkaar reageren, kunnen de effecten veel sterker worden. Bioperen en -appels worden op natuurlijke wijze door insecten bestoven, bevatten geen pesticiden en voldoen aan strenge normen.

 
Produits_menagers

4. Bladselder

Produits_menagers

Van de 33 groenten die de NGO Générations futures analyseerde, kwamen bij bladselder in 85% van de stalen residu’s van pesticiden voor. Dan volgden verse kruiden (74,5%), witloof (72,7%), knolselder (71,7%), slasoorten (66%), paprika’s (60,5%) en aardappelen (57,9%).

5. Vlees

Produits_laitiers

Hoewel de toediening van antibiotica in de veeteelt sterk is verminderd en de Europese wetgever dit streng reglementeert, weet je toch nooit 100% zeker dat er geen sporen in het vlees zijn achtergebleven. En die stoffen zouden vervolgens in ons eigen lichaam kunnen terechtkomen … In de bioteelt geven de veehouders voorrang aan zachtere geneeswijzen, gezonde voeding en een ruime, luchtige leefomgeving voor het welzijn van hun vee.

6. Eieren

Hetzelfde geldt voor kippen in legbatterijen: ze krijgen voortdurend antibiotica toegediend en in hun voer zijn resten van pesticiden aanwezig. Bovendien is in legbatterijen het risico op salmonellabesmetting groter en die bacterie kan een voedselvergiftiging veroorzaken. Maar hoe herken je eieren met een biolabel? Koop eieren met de code 0 (het eerste cijfer op de schaal), die aangeeft dat het om biologische eieren gaat van kippen die in de openlucht leven.

En denk eraan: voedingswaren met biolabel koop je met je Eco Pass® en natuurlijk ook … met je Lunch Pass®! Smakelijk!

Klik hier voor een biowinkel bij jou in de buurt.

 
Oeufs
Terug naar Inhoud Mag'

Nog geen lid?

Lid zijn van Sodexo4You biedt je tal van voordelen. Dankzij jouw persoonlijk profiel kan je van verschillende kortingen en exclusieve aanbiedingen genieten. Gebruik jouw Sodexo Card® of een andere Sodexo cheque om je vandaag nog te registreren.