Terug naar Inhoud Mag'
Koopkracht

6 tips om afvalvrijer te leven

Afval sorteren en recycleren is prima, maar geen afval produceren is natuurlijk nog beter. Onze 6 tips helpen je om je vaste gewoonten in vraag te stellen en aan te passen, je afval drastisch te beperken en de planeet (en je portefeuille) te ontzien.

Het milieu beschermen is geen keuze meer, maar bittere noodzaak. Anderzijds produceert de gemiddelde Belg nog altijd 500 kilo afval per jaar, zegt de vzw Écoconso. Een getal om van te duizelen en dus willen steeds meer Belgen een leven met “zero waste”. Zoiets lukt natuurlijk niet van vandaag op morgen, maar elke stap om afvalvrijer te leven telt. Deze 6 praktische tips helpen ons alvast op weg.

1. Geen reclame meer in de bus

Reclamefolders, huis-aan-huisbladen,... elke brievenbus zou jaarlijks 25 tot 40 kilo van dat ongeadresseerd drukwerk te slikken krijgen. Wat je kan doen om die papierverspilling tegen te gaan? Heel eenvoudig: een anti-reclamesticker op je brievenbus plakken!

2. Koop je voeding in bulk

Verpakkingsafval vertegenwoordigt meer dan 30% van het gewicht en 50% van het volume van al het afval in onze vuilniszak. Ja, dat lees je goed! Gelukkig verkopen steeds meer kruidenierszaken fruit, groenten, pasta, rijst, bloem, kruiden, waspoeder, … onverpakt (en die kan je betalen met je Sodexo Card® en/of je Eco Pass® !). Je moet er wel even aan denken om je herbruikbare zakken, Tupperware®-doosjes en -potjes en bokalen mee te nemen. Laat ook het voorverpakte vlees liggen, ga eens vaker langs bij je slager en geef de voorkeur aan vers gesneden kaas.

3. Ook voedselafval kan lekker zijn

Er is helemaal niks mis met het composteren van je keukenafval, wel integendeel! Je vuilnisbak raakt minder snel vol en je houdt na een tijdje kwaliteitsvolle meststoffen over. Maar het kan nog beter: gooi schillen niet weg, maar maak er lekkere hapjes van! Van aardappelschillen bak je in een handomdraai chips in de oven, de zestes van citrusvruchten geven je gebak meerwaarde, perenschil doet het uitstekend in kruidenthee en met wortelloof bereid je soep... Het internet puilt uit van de appetijtelijke recepten!

4. Geef de voorkeur aan herbruikbare spullen

Enkele voorbeelden? Een drinkfles in inox in plaats van een plastic fles, oplaadbare in plaats van wegwerpbatterijen, een hermetisch afsluitbare lunchdoos in plaats van aluminiumfolie,...

5. Huur een spel in de spelotheek

Je koopt een gezelschapsspel als Sinterklaascadeau of voor een verjaardag, je speelt er twee keer mee en dan ligt het jarenlang te verkommeren in een kast … Klinkt bekend? Om minder afval te produceren kan je speelgoed en spellen allerhande ook tweedehands kopen, onder andere met je Eco Pass®. Maar je kan ze ook huren - zoveel je wil en voor een schappelijke prijs - in een spelotheek.

6. Ga eens langs in een Repair Café

Een koffiezetapparaat dat dienst weigert, een kapotte broodrooster, … Volgens het meest recente Recupel-rapport zouden alle Belgen samen in 2016 niet minder dan 32 miljoen elektronische apparaten hebben gedumpt! Maar waarom zou je een kapot toestel niet eerst proberen te repareren? Dat kan bijvoorbeeld in een van de Repair Cafés die de laatste jaren overal in België opduiken. Vrijwilligers helpen je er gratis om de averij aan je toestel op te lossen.

Wel, ben je er klaar voor om in 2018 afvalvrijer te leven? Dat is alvast één goed voornemen, toch?

 
 
Terug naar Inhoud Mag'

Nog geen lid?

Lid zijn van Sodexo4You biedt je tal van voordelen. Dankzij jouw persoonlijk profiel kan je van verschillende kortingen en exclusieve aanbiedingen genieten. Gebruik jouw Sodexo Card® of een andere Sodexo cheque om je vandaag nog te registreren.