Je Voordelen

5 weetjes over hoogrendementsketels

Is je ketel meer dan 15 jaar oud? Dan is het zeker zinvol om die te vervangen. Waarom niet door een hoogrendementsketel? Of je nu kiest voor een condensatie- of een lagetemperatuurketel, je zult beslist minder betalen dankzij je hoogrendementsketel die je gedurende de lange winternachten warm zal houden.


Na 15 jaar moet je je ketel vervangen. Wist je dat een ‘oude’ ketel soms tot 30 % meer verbruikt dan een modern exemplaar? Het goede nieuws is dat je je Eco Pass kunt gebruiken om een deel van je nieuwe ketel te financieren.


Gas-, pellet-, stookolieketels … Het is niet altijd even eenvoudig om het juiste type ketel te kiezen. Hierna kom je alles te weten wat je over hoogrendementsketels moet weten.

 

➤ Wat is een ketel eigenlijk?


Een ketel genereert warmte in de vorm van warm water. Hij produceert warm water en stuurt dit door het verwarmingscircuit van je huis. Je ketel verwarmt dus je woning en produceert sanitair warm water dat je gebruikt om een warme douche of een warm bad te nemen.

 

➤ En wat is een hoogrendementsketel?


Een hoogrendementsketel (HR) garandeert – zoals zijn naam aangeeft – een hoger rendement dan een klassieke ketel. Zo verbruik je minder energie en verlaag je je uitgaven.

Er zijn twee types hoogrendementsketels:

• HR-ketels op gas

• of HR-ketels op stookolie.

 

➤ 5 weetjes over hoogrendementsketels


Moet je je ketel vervangen? Een nieuwe ketel kopen? Je vraagt je wellicht af of een hoogrendementsketel iets voor jou is. Hierna 5 weetjes over HR-ketels.


1. Energiezuinig

Een HR-ketel levert meer warmte op dan die energie verbruikt. De ketel recupereert de warmte uit zijn rookgassen. Die gassen verdwijnen niet door een afvoerbuis of een schouw tijdens de verbranding. Gevolg: de ketel verbruikt veel minder energie en heeft een veel beter rendement.


2. Milieuvriendelijk

Hoogrendementsketels hebben minder brandstof nodig en stoten weinig vervuilende gassen uit. Aardgas is bovendien de schoonste fossiele brandstof. Met een hoogrendementsketel en vooral een HR-ketel op gas verklein je je ecologische voetafdruk.


3. Verschillende soorten hoogrendementsketels

Er bestaan verschillende hoogrendementsketels:

Lagetemperatuurketels: Die regelen hun binnentemperatuur en beperken de temperatuur van de rookgassen die ze uitstoten. Ze verbruiken dus minder gas en zijn minder vervuilend dan standaardketels.

Condensatieketels: Die stoten de rookgassen die vrijkomen bij het verbranden van gas, niet uit. Ze gebruiken die rookgassen als brandstof door ze te koelen en om te zetten in waterdamp die ze condenseren. Condensatieketels zijn de duurste ketels, maar ook de meest milieuvriendelijke. Ze zijn ideaal voor vloerverwarming en geschikt voor heel goed geïsoleerde woningen. Ze zijn ook zeer interessant bij renovaties.


4. De kostprijs is iets hoger dan die van traditionele ketels, maar je bespaart meer.

De prijs van een hoogrendementsketel is hoger dan die van een traditionele ketel. Bovendien is een condensatieketel duurder dan een lagetemperatuurketel. Die heeft wel een 15 tot 20 % hoger rendement dan een standaardketel (en een 12 tot 15 % hoger rendement dan een lagetemperatuurketel). Je verdient je investering dus snel terug.


5. Interessante premies in Vlaanderen, Wallonië en Brussel

Renoveer je je woning? Vlaanderen biedt interessante premies om je oude ketel te vervangen. Het gaat om premies voor:

Hoogrendementsketels op gas: De installatie moet beschikken over een ‘HR+’- of ‘HR Top’-hoogrendementslabel of voldoen aan de Europese verordening nr. 813/2013.

Hoogrendementsketels op stookolie: De installatie moet beschikken over een ‘Optimaz’- of ‘Optimaz Elite’-label of voldoen aan de Europese verordening nr. 813/2013.


En opgelet! Je Eco Pass kunnen je ook helpen om je nieuwe ketel te betalen. Een slimme manier om ze te gebruiken en geld te besparen.

Wil jij je ketel vervangen?

Ontdek de winkels die jouw Eco Pass aanvaarden om een ketel aan te kopen.