Je voordelen

5 tips om gezond te eten

Lekker eten, is goed. Lekker én gezond eten, is nog beter! En het goede nieuws is dat beide erg goed samengaan. Hieronder vind je enkele voedingsmiddelen die aanbevolen zijn (of juist niet!) om het risico op ziekte te verminderen. 
 

1. Groenten en fruit? Daartegen zeggen we volmondig ‘Ja!’ 

 
Boodschappen aan het doen? Vul je winkelmandje met groenten en fruit. Kies ook voor producten gemaakt van volle granen en peulvruchten. 
 
Een Zwitsers onderzoek toonde aan dat mensen die minstens 5 porties fruit en groenten per dag eten doorgaans langer leven. Aan dit onderzoek namen meer dan 70 000 personen deel die 13 jaar lang werden gevolgd. Ga dus voluit voor de lekkerste groenten en fruit! 
 

2. Vlees: met mate 

 
Wist je dat vlees eten het risico op kanker verhoogt? Dat geldt voor rood vlees (runds-, kalfs-, varkens- en lamsvlees), maar nog meer voor kant-en-klare bereidingen, zoals gehakt en vleeswaren voor op je boterham. Die bevatten namelijk meer kankerverwekkende stoffen, zoals toegevoegd zout, nitraten en nitrieten. 
 
Beperk daarom rood vlees tot maximaal 300 gram per week, vermijd bereide vleeswaren en geef de voorkeur aan wit vlees (gevogelte), vis, schaal- en schelpdieren.
 

 

3. Vegetarische alternatieven zoals sojaproducten staan ook op het menu 

 
Op zoek naar alternatieven voor vlees? Sla het gangpad in met vegetarische producten en producten op basis van soja, zoals tofu en tempeh. Je vindt ze in verschillende vormen: als hamburger, in blokjes, als balletjes, als gehakt  
 

4. Voorzichtig met voedingssupplementen  

 
Denk je dat voedingssupplementen je gezondheid bevorderen en loop je geregeld dit gangpad in? Wandel dit keer verder en consumeer ze niet zonder medisch advies.  
De beschermende werking van voedingssupplementen is niet bewezen en ze kunnen zelfs een nadelig effect hebben en ongewenste bijwerkingen veroorzaken. 
 

5. Calorierijke voeding vermijden  

 
Dat overgewicht en obesitas verband houden met verschillende soorten kanker is vandaag overtuigend bewezen 
 
Eet daarom niet te veel calorierijke voedingsmiddelen. En laat je zeker niet gaan in de rayons met alcohol, smeer- en bakvetten, koekjes of chips (ze bevatten verborgen vetten!). Deze voedingsmiddelen zijn het meest verantwoordelijk voor gewichtstoename. 
 
Ga jij binnenkort shoppen? Hou dan rekening met deze tips van Stichting tegen Kanker en vergeet je Sodexo Card niet. Met de Sodexo Cadeau Pass kan je namelijk makkelijk Stichting tegen Kanker steunen. € 5, € 10, € 20 of meer: elk gebaar is welkom!
 
Steun Stichting tegen Kanker