Je voordelen

5 producten of diensten die je kan kopen met je ecocheques

Krijg jij jaarlijks ecocheques, maar weet je niet waaraan je ze allemaal kan uitgeven? Je denkt aan planten, aan ledlampen, aan elektroestellen … Allemaal zaken die je niet noodzakelijk jaarlijks koopt. Wat is er dan nog?  Hier vind je 5 ideeën voor producten of diensten waarvan je misschien nog niet wist dat je er ook ecocheques voor kan gebruiken.

 

1. Biovoeding

Voor voeding denk je natuurlijk meteen aan je maaltijdcheques. Maar ecocheques worden ook aanvaard, op voorwaarde dat er een Europees biolabel op de producten staat, of het MSC-label voor producten uit de zee. Sinds 2021 kan je ze zelfs gebruiken voor landbouwproducten die in de korte keten worden verkocht door houders van de licentie ‘Recht van bij de boer’ (‘En direct de la ferme’), bijvoorbeeld op zelfplukvelden of op de markt. Zo volg je met jouw ecocheques het voorbeeld van 70% van de Belgische huishoudens die regelmatig biovoeding kopen.

 

 

2. Tweedehands

Wist je dat de aankoop van nieuwe producten het leeuwendeel uitmaakt van de ecologische voetafdruk van de gemiddelde consument? De aanmaak van nieuwe producten vereist immers grondstoffen, energie en water. Dat kan je vermijden door tweedehands te kopen. Zo spaar je grondstoffen uit en verklein je je impact op het milieu. Bovendien spaar je er veel geld mee uit én kan je er je ecocheques voor gebruiken! Denk aan de kringloopwinkels of Troc.com, waar je de meest uiteenlopende zaken kan vinden: kleding, meubels, decoratie, kinderspullen, speelgoed enz. Bij Troc kan je ook je ongebruikte voorwerpen verkopen. En schenk je spullen weg in de kringloopwinkels, dan steun je hun sociale tewerkstelling!

 

3. Herstellingen

Wanneer een voorwerp beschadigd is of niet meer werkt, gooien veel mensen het weg en vervangen het door een nieuw exemplaar. In Frankrijk koopt 42% van de bevolking bijvoorbeeld nieuwe multimediatoestellen terwijl hun oude toestellen nog werken! Dat mag dan wel een snelle oplossing zijn, het is ook een financiële en ecologische belasting. Om die aanzienlijke impact te verkleinen, kan je proberen te herstellen vooraleer je nieuw koopt. Je multimediatoestellen laten formatteren of een onderdeel vervangen kan ertoe leiden dat ze weer ‘zo goed als nieuw werken’, en het is veel goedkoper dan ze te vervangen. Bovendien kan je hiervoor betalen met je ecocheques, bijvoorbeeld in de winkels van Mister Genius.

 

4. Tickets voor de Thalys en de Eurostar

Wil je duurzamer reizen, dan is de trein een goede oplossing. Goed nieuws als je zin hebt in een citytrip naar Parijs, Londen, Amsterdam of Keulen: deze bestemmingen kan je bereiken met de Thalys of de Eurostar, en je tickets kan je betalen met je ecocheques! Bovendien kan je hotels met het ‘Green Key’-label ook betalen met ecocheques.

 

5. Bio zonnebrandcrème

Vergeet deze zomer je huid niet te beschermen met zonnebrandcrème! Met apps als INCI Beauty of Yuka ben je er zeker van dat je de juiste crème uitkiest. Scan de crème van je keuze en ontdek meteen of de samenstelling gezond is voor jou en goed voor het milieu. Zonnecrème, aftersun en alle andere lichaamsverzorging of make-up kan je kopen met je ecocheques, op voorwaarde dat ze een biolabel dragen.

Zin om een van de 20 vegan make-upsets van het merk April ter waarde van € 50 in de wacht te slepen? Waag je kans door deel te nemen aan onze quiz voor 24/07/’22!