Nu de energieprijzen de pan uit swingen, is dit het ideale moment om enkele milieuvriendelijke maatregelen te nemen die goed zijn voor je portemonnee én de planeet. Maar wat kan je doen dat écht een impact heeft op je factuur?
Hiervoor moet je begrijpen hoe je factuur is opgesplitst:
-
Verwarming is goed voor gemiddeld 40% van je factuur.
-
Huishoudelijke toestellen (oven, kookplaat, microgolfoven, koelkast, diepvriezer, vaatwasser enz.) en warm water zijn elk goed voor 19%.
-
IT- en audiovisuele apparatuur maken zo’n 9% van de factuur uit.
-
Verlichting vertegenwoordigt slechts 4% van het totaalplaatje, aangezien ledverlichting nu ingeburgerd is.
Om echt te besparen, moet je dus de belangrijkste verbruikskosten aanpakken. Hieronder vind je enkele voorbeelden.
1. Isoleer je woning
Het deel van de factuur dat opgaat aan verwarming kan in een slecht geïsoleerde woning oplopen tot 90%. Daarom is isoleren een must. De huurders kunnen hun woning misschien niet zelf isoleren, maar hier zijn enkele goede argumenten voor de eigenaars: een goed geïsoleerde woning is gezonder en zal minder onderhoudswerken vragen om vocht te bestrijden. Bovendien moedigen bepaalde gewesten en gemeenten isolatiewerken aan met premies.
2. Kies voor een condensatieketel
Nieuwe ketels zijn veel energiezuiniger, waardoor je jaarlijks verbruik met 15 tot 20% kan dalen. Dit cijfer kan zelfs oplopen tot 30% als je ketel meer dan 15 jaar is: de investering betaalt zich snel terug door de grote besparingen die je ermee doet. Vergeet ook je verwarmingstechnicus niet regelmatig te laten langskomen om de ketel te onderhouden voor optimale prestaties.
3. Optimaliseer je verwarming
Ben jij één van die mensen die tot 20° of meer verwarmen? Weet dan dat één graad minder en een extra trui een besparing van 7% betekent op je factuur. Je kunt ook de radiatoren uitzetten in kamers die je niet gebruikt en de thermostaat op 16° zetten als je weg bent en zelfs 's nachts tot 30 minuten voor je wakker wordt. Door je verwarming op deze manier te beheren, kun je enkele honderden euro's per jaar besparen.
4. Optimaliseer je gebruik van huishoudelijke toestellen
Het is perfect mogelijk om met enkele kleine aanpassingen flink wat energie te besparen:
-
• Ontdooi je diepvriezer geregeld
-
• Hou je koelkast opgeruimd en zet ze niet te vol
-
• Dek kookpotten af die op het vuur staan
-
• Organiseer je om meerdere gerechten tegelijkertijd klaar te maken (batchcooking) om de oven voor meerdere schotels na elkaar te gebruiken ...
Is één van je toestellen aan vervanging toe, zoek dan naar het beste rendement (A++) voor het laagste vermogen: het verbruik houdt immers rechtstreeks verband met het vermogen en het tijdstip waarop je je toestellen gebruikt. Vergeet niet dat je je factuur voor de meeste energiezuinige huishoudelijke toestellen ook kunt drukken met je Eco Pass.
5. Let op met toestellen in stand-bymodus
IT- en audiovisuele apparatuur (tv, computer enz.) worden vaak in stand-by gezet in plaats van uitgeschakeld. Wist je dat toestellen in stand-by nog steeds 30% verbruiken van wat ingeschakelde toestellen verbruiken? Je kunt dus een hoop besparen als je ze volledig uitschakelt. Met een eenvoudige stekkerdoos met een schakelaar wordt dit kinderspel!
➤ Gebruik je ecocheques!
Een hoogrendementsketel, een waterbesparende douchekop, een zonneboiler ... Dit zijn enkele voorbeelden van producten die je met je ecocheques kunt betalen om energie te besparen, denk er eens over na! De volledige lijst vind je op onze Eco Pass-pagina.