Je voordelen

4 tips voor goedkope verlichting

Verlichting is een deel van je energiefactuur dat je makkelijk kan aanpakken met enkele eenvoudige besparingsmaatregelen. “Doe het licht uit wanneer je de kamer verlaat” is een veelgehoord basisadvies. Maar wat kan je nog meer doen om je huis efficiënt en goedkoop te verlichten zonder aan comfort in te boeten? Ontdek hier enkele tips voor verlichting zonder verspilling. 

 

1. Kies de juiste lampen 

Het juiste materiaal is natuurlijk een hoofdzaak: ledlampen verbruiken 85% minder dan halogeenlampen! Bovendien gaan ledlampen veel langer mee. Per stuk kosten ze wel meer, maar dat haal je er met zo’n energiebesparing en levensduur snel uit. Uit ecologisch en financieel oogpunt zijn ledlampen momenteel de beste optie. 

 

Maar de lamp zelf is niet het enige waarmee je rekening moet houden bij de keuze van je verlichting: denk ook aan de duurzaamheid van je armaturen! Bepaalde ledverlichting is misschien heel stijlvol maar zogenaamd “niet-vervangbaar” doordat de lampjes zijn ingebouwd in de armatuur en dus niet verwijderd en vervangen kunnen worden. Dat betekent dat de volledige armatuur moet worden vervangen en dus niet alleen de ledlampen zelf wanneer die stuk zijn.  

 

2. Geef voorrang aan natuurlijk licht 

Ook de inrichting van je woonst is een factor waaraan je aandacht moet besteden. Verminder je behoefte aan kunstlicht en benut het natuurlijke licht maximaal door bijvoorbeeld je bureau of werkblad dicht bij een raam te installeren. Kies in dat opzicht ook voor decoratie met lichte kleuren die het licht terugkaatsen voor meer licht in huis zonder extra verbruik. 

 

Voorzie tot slot spiegels op strategische plaatsen om niet alleen het natuurlijke licht maar ook dat van je verlichting te weerspiegelen. Een voordelige manier om je verlichting in huis efficiënter te maken. 

 

3. Optimaliseer je verlichting 

Het kan afhankelijk van de grootte en functie van de ruimte interessant zijn om de verlichting te optimaliseren door één krachtige verlichtingsarmatuur te vervangen door meerdere afzonderlijke lichtbronnen met elk een andere lichtsterkte. Zo kun je in bijvoorbeeld de woonkamer met verschillende armaturen met elk hun eigen schakelaar enkel dat deel van de ruimte verlichten waar je op dat moment bent. Je kunt dus besparen omdat je nooit een deel van de ruimte moet verlichten dat je niet nodig hebt. 

 

4. Stof je lichtbronnen af 

Wat weinig mensen weten, is dat stof op de lampen de lichtsterkte na een tijdje met wel 40% kan doen afnemen. Zonder je lampen te onderhouden, verbruik je dus energie terwijl je maar van iets meer dan de helft van de geproduceerde lichtsterkte geniet. Niet alleen de lichtopbrengst wordt beter door je lampen af te stoffen, je wint er nog meer mee: een kleine besparing op je energieverbruik (zo’n 2%), maar vooral ook een besparing doordat je lampen minder snel aan vervanging toe zijn.  

 

Gebruik je ecocheques 

Wist je dat je ledverlichting met je ecocheques kunt betalen? Hier vind je een overzicht van de winkeliers die ze aanvaarden. Bestel je liever direct online met je Eco Pass? Dat kan bij onze partner LEDShopOnline.be!