Je Voordelen

3 tips om groener én voordeliger aankopen te doen

Zou het niet ideaal zijn om bij elke aankoop zowel de planeet als je portemonnee een dienst te bewijzen? Maar hoe pak je dat aan? Onze 3 tips zetten je op weg.

1. Je verwarmen met pellets of briketten

Houtpellets en -briketten zijn momenteel bijzonder interessante energiebronnen. België zou trouwens de grootste pelletverbruiker van Europa zijn, zegt Bioenergy Europe, de Europese sectorvereniging voor biomassa. Dus als je cv-ketel aan vervanging toe is of als je er eentje moet kiezen voor je nieuwe woning, zijn pellets zeker het overwegen waard.

De voordelen?
> Stabiele prijzen in vergelijking met fossiele brandstoffen
> Lage gebruikskosten
> Milieuvriendelijk

Om pellets te maken gebruikt een producent zaagsel, houtkrullen en spaanders, vaak van lokaal gekweekt hout, uit België of onze buurlanden. Bij de verbranding komen geen toxische stoffen vrij en pellets zijn CO2-neutraal. Door hun lage prijs per kWh behoren pellets tot de voordeligste brandstoffen en de prijs schommelt in elk geval veel minder dan bij fossiele energiebronnen! Reken in de praktijk op 5,14 cent voor pellets in bulk, 5,84 cent voor pellets in een zak. Houtbriketten zijn nog voordeliger: 4,96 cent. Vergelijk dit met de prijs van fossiele brandstoffen: 6,35 cent voor stookolie en tot 5,01 cent voor gas, afhankelijk van het Gewest. Bij elektriciteit loopt de prijs zelfs op tot 27,33 cent, eveneens afhankelijk van het Gewest (bron: Apere).

Geen zin om op een ander verwarmingssysteem over te stappen? Houtpellets en -briketten zijn ook ideaal als bijverwarming. Je hoeft dan geen nieuwe cv-ketel te installeren, maar een kachel. En het mooie bij dit alles is, dat je zowel de pellets en briketten als de kachel koopt met je
Eco Pass!


2. Leidingwater kopen

En dus geen flessenwater meer. In 2017 dronken de Belgen 1 502 miljoen liter water uit flessen!

De voordelen?
> Leidingwater is veel goedkoper.
> De kwaliteit ervan wordt strenger gecontroleerd dan bij flessenwater.
> Er zitten 2 x minder microplastics in en het risico op een te grote mineraleninname is kleiner.

Voor het milieu is water uit een kunststoffles 90 tot 1 000 keer schadelijker dan leidingwater. Een PET-fles veroorzaakt een CO2-uitstoot van 129 g. En het prijsverschil is enorm: leidingwater kost een halve cent per liter, maar het goedkoopste flessenwater 18 cent. Dus 36 keer meer! De boodschap is duidelijk: koop met je ecocheques snel drinkbussen en/of een filterkan.


3. Treintickets in plaats van brandstof

Beslist een goed idee voor een uitstapje naar de kust of de Ardennen. Of voor het dagelijks schooltraject van de kinderen.

De voordelen?
> Veel milieuvriendelijker.
> De trein nodigt uit tot lezen, rusten of naar het landschap kijken.
> Voordeliger dankzij de kortingformules.

Een trein stoot gemiddeld 28 g CO2 per kilometer uit, maar auto’s 127 g. Stel dat je elke dag een afstand van 5 km heen en weer aflegt met de auto, dan stoot je op een jaar 700 kg CO2 uit. Een auto kost je gemiddeld zowat € 27 per 100 km (rekening houdend met de aankoopprijs, brandstof, belastingen, verzekering enz.). Voor een standaard treinticket betaal je in 2e klasse € 2,40 tot € 21, afhankelijk van de afstand. Er zijn bovendien allerlei kortingformules. Zo reizen kinderen jonger dan 12 jaar zelfs gratis in het gezelschap van een volwassene! En treintickets koop je met je
Eco Pass, maar brandstof uiteraard niet …