Je Voordelen

3 redenen om seizoensfruit en seizoensgroenten te kiezen

Tegenwoordig vind je heel wat groente en fruit het hele jaar door in de winkelrekken. Toch leg je beter enkel seizoensgroenten en seizoensfruit in je winkelkarretje. Waarom? Dat leggen we jou hier uit! En vergeet ze natuurlijk niet met je Lunch Pass/Eco Pass te betalen!

 

1. Beter voor het milieu


Groente en fruit buiten het seizoen moet vaak vanuit verre landen aangevoerd worden en onderweg correct bewaard worden. Dat vergt enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen, wat natuurlijk slecht is voor het milieu. Ook groente en fruit die lokaal in serres gekweekt worden, verslinden veel energie. Daarom kies je beter voor lokaal gekweekte seizoensgroenten en -fruit. Die hebben een beperktere impact op het milieu.

Weet je niet welke groenten en fruit nu in seizoen zijn? Spiek dan even op onze kalender!
 

 

2. Lekkerder én gezonder


Koop je seizoensgroenten en seizoensfruit op het toppunt van hun seizoen, dan zal je merken dat ze veel meer smaak hebben. Bovendien is hun voedingswaarde op dat moment optimaal.

Als je even kijkt op onze kalender, dan zie je bijvoorbeeld dat maart de laatste maand is van typische wintergroenten zoals spruitjes, schorseneren en boerenkool … Deze wintergroenten zitten boordevol vitamines, net wanneer we ze het hardst nodig hebben!

Seizoensgroenten en fruit zijn ook gezonder omdat ze lokaal geteeld worden. Na de oogst neemt hun vitaminegehalte immers snel af. Maar lokaal geteelde groenten en fruit liggen vaak al een dag later in de winkel. Zo ben je dus zeker van de meeste vitamines.

 

3. Goed voor je budget … en de lokale handel


Seizoensgroenten en -fruit zijn lokaal gekweekt en vereisen dus minder transport- en bewaarkosten. Dat vertaalt zich in goedkopere prijzen. Geloof je ons niet? Doe dan zelfde test en vergelijk de prijs van aardbeien in de winter met hun heerlijke collega’s in de zomer.

Door voor lokale seizoensgroenten en -fruit te kiezen, steun je trouwens ook de Belgische producenten. Probeer in dat opzicht zeker ook eens je groente en fruit te kopen bij je lokale fruit- en groentenhandelaar of je biowinkel in de buurt. Zij kunnen je immers perfect adviseren welk fruit en welke groente nu op zijn best is!

Hier kan je makkelijk en snel alle fruit-en groentenhandelaars en biowinkels in je buurt opzoeken die de Sodexo Card aanvaarden.