Terug naar Inhoud Mag'
Ontspanning

3 kruidendrankjes om zelf te kweken

Ben je overtuigd van de weldaden van een lekkere kop kruidenthee? Vergeet dan de fletse smaak van een kant-en-klaar zakje en plant zelf kruiden in een hoekje in je tuin. Deze 3 kruiden met interessante effecten zijn eenvoudig te kweken.

Kamille

Roomse kamille zou wonderen verrichten bij een moeilijke spijsvertering. En een kopje ’s avonds is ideaal om slapeloosheid te bestrijden.

Hoe kweken: deze plant heeft mooie witte bloempjes met een geel hartje. Je kweekt ze in een pot of in volle grond (als een bosje, tussen rotsen, als border, …), maar altijd op een zonnig plekje. Heeft weinig onderhoud nodig, behalve regelmatig wat water. Pluk de bloempjes bij de aanvang van de bloeiperiode, dus in juni of juli.

Hoe bereiden: laat een soeplepel gedroogde bloempjes 10 minuten trekken in een kop kokend water en filter. Voeg gerust een beetje honing of citroen toe.

Appareil_menager

Munt

Produits_menagers

Munt staat bekend voor zijn opwekkende eigenschappen, maar kalmeert ook buikpijn (moeilijke spijsvertering, opgeblazen gevoel, ingewandskrampen, …). Komt dus goed van pas na een overvloedige maaltijd!

Hoe kweken: er zijn allerlei soorten munt (watermunt, pepermunt, …). Kweek deze snelgroeiende plant in een pot als je wil vermijden dat ze je hele tuin inpalmt! Kies een plekje in de zon of halfschaduw. En pluk de blaadjes zoveel je wil, de hele lente en zomer.

Hoe bereiden: voor een verfijnd geurend kopje thee laat je een tiental vers geplukte blaadjes in kokend water trekken. Is het buiten heet? Voeg dan een beetje citroensap en rietsuikersiroop toe en zet een kannetje muntthee in de koelkast. Dien ijskoud op: heerlijk verfrissend!

Melisse

Omdat citroenmelisse kalmeert en ontspant, wordt deze kruidenthee vaak aangeraden aan mensen die zich wat angstig voelen en moeilijk inslapen. Verzacht ook ingewandsstoornissen zoals krampen.

Hoe kweken: melisse verspreidt een aangename, citroenachtige geur die in de tuin bijtjes aantrekt en muggen op een afstand houdt! Geef de plant voldoende ruimte, zodat ze zich kan ontwikkelen zonder andere planten te overwoekeren. Pluk de blaadjes vers wanneer je ze nodig hebt, van de lente tot de eerste vorst. Maar als je ze wil drogen, pluk je ze beter net vóór de plant gaat bloeien.

Hoe bereiden: om thee te zetten zijn zowel verse als gedroogde blaadjes geschikt. Is ook ijskoud heerlijk om te drinken, met een scheutje citroensap of ahornsiroop.

Produits_menagers

Enkele tips

- Pluk kruiden op een droge en zonnige dag, aan het einde van de ochtend, als de dauw is verdampt, maar de zon op de middag nog niet haar volle kracht heeft bereikt, omdat de geurkwaliteit dan optimaal is.

- Als je kruiden wil drogen, spreid je ze vlak uit op een handdoek uit of hang je ze omgekeerd in een bosje op een droge en goed geventileerde plek.

- Bewaar gedroogde blaadjes of bloempjes in een hermetisch afgesloten pot in het donker.

- Niet alle planten die in de natuur voorkomen, zijn onschadelijk! Sommige mag je bijvoorbeeld niet innemen als je zwanger bent of moet je vermijden in combinatie met bepaalde geneesmiddelen. Vraag dus altijd eerst raad aan je arts …

Klaar om zelf planten te gaan kweken voor je kruidenthee? Koop je eerste stekjes aan met je Eco Pass®!

Terug naar Inhoud Mag'

Nog geen lid?

Lid zijn van Sodexo4You biedt je tal van voordelen. Dankzij jouw persoonlijk profiel kan je van verschillende kortingen en exclusieve aanbiedingen genieten. Gebruik jouw Sodexo Card® of een andere Sodexo cheque om je vandaag nog te registreren.