Je Voordelen Charlotte

100% milieuvriendelijk Kerst en Nieuwjaar vieren

Dit klinkt je zeker als (kerst)muziek in de oren: over enkele dagen is het al Kerstmis, maar betekent dat ook dat je nog snel wat snuisterijtjes, wegwerpversiering en andere feestprulletjes moet kopen? Absoluut niet! Met onze tips maak je de feestdagen gegarandeerd sprookjesachtig én … milieuvriendelijk!

Milieuvriendelijke geschenken, inclusief de verpakking

Feesten betekent cadeautjes geven. Ook dit jaar liggen die onder de kerstboom, maar … we innoveren! Onze inkopen doen we bijvoorbeeld … in kringloopwinkels!  Stap winkels als Troc, Pêle-Mêle, De Kringwinkel of Les Petits Riens binnen: vaak doe je er gouden zaakjes met spullen waar je in een klassieke winkel tevergeefs naar zou zoeken. Denk aan kleren en speelgoed, hebbedingetjes om je woning in te richten, huishoudelijke apparaten, boeken, fietsen, … Je vindt beslist genoeg om iedereen blij te maken, met voor jou een niet te versmaden extraatje: je betaalt je aankopen met je Eco Pass® (de tweedehandswinkels die ze aanvaarden, vind je hier)!

Geen tijd meer om uitgebreid te gaan winkelen? Dan bieden digitale cadeaus uitkomst, zoals een Thalys- of Eurostar-ticket voor Parijs of Londen of een weekend in een Groene Sleutel-verblijf in Vlaanderen, Brussel of Wallonië (allemaal te betalen met je Eco Pass®). Wil je nog een paar lastminute-ideetjes? Een cadeaucheque, kaartjes voor een show of het theater, een tijdschriftabonnement, een bon voor een kookcursus, … En het leuke is, dat je voor al die snel-snel cadeautjes alleen maar een internetverbinding en een printer nodig hebt!

Als je ten slotte nog een stapje verder wil gaan voor het milieu, dan laat je de verpakking rond je cadeautjes gewoon weg. Je slaat twee vliegen in één klap: je wint tijd en bespaart papier. Anderzijds: inpakken gaat ook heel goed met recuperatiemateriaal (krantenpapier, strippagina’s uit een tijdschrift, restjes behangpapier of stof, kleurplaten van je kinderen, …).

Lokale delicatessen op tafel

Geef voor je kerst- en nieuwjaarsetentje de voorkeur aan een kalkoen van de boerderij om de hoek, wild uit de Ardense bossen dat je bij je slager  vindt of groenten geteeld door de lokale coöperatieve en opgehaald in je favoriete biowinkel (die vaak je Eco Pass® aanneemt).

Vind je het te tijdrovend om van de ene producent naar de andere te lopen? Er komen steeds meer winkels die volgens het principe van de korte keten functioneren, met uitsluitend streekproducten. Moet het nog sneller? Surf dan naar een platform als Beedrop.be  … , waar je online producten bestelt van een hele reeks producenten en landbouwers. Je bestelling laat je vervolgens thuis leveren.  Een paar muisklikken volstaan om duurzaam te feesten met lokale producten! En het is supertrendy!

Kerstversiering die even groen is als je kerstboom

Voor een milieuvriendelijke Kerstmis laat je de plastic kerstboom in zijn doos en ga je voor een echte boom, mét wortels, die je na de feestdagen een plaatsje in je tuin geeft.

Hang vanaf nu alleen maar lichtslingers met ledlampjes in je interieur. Die zijn een beetje duurder in aankoop, maar gaan tot 50 jaar mee! Voor de tuin kiezen we eerder slingers op zonne-energie. En daarvoor komen je Eco Pass® opnieuw handig van pas. Kerstballen? Die maak je toch gewoon zelf, met verlijmd oud papier en stukjes oude stof. En figuurtjes in zoutdeeg doen het ook heel goed. Ofwel koop je je versiering, maar dan wel in recycleerbare materialen!

Heb je al een kerstboom gekocht en versierd en zijn wij dus te laat met onze tips? Volgend jaar komen ze zeker van pas! Concentreer je ondertussen op een milieuvriendelijke tafelversiering. Want er gaat niets boven de natuur zelf! Maak een flinke boswandeling en verzamel kleurrijke bladeren, dennenappels, grillige takken, … Thuis mag het hele gezin zijn verbeelding de vrije loop laten.

Ben je van plan om je Eco Pass® te gebruiken voor je feestinkopen? Voor je cadeautjes, kerstversiering en feestmaaltijden? Alle handelaars die ze graag aannemen vind je op onze Store locator.

Vrolijk kerst- en nieuwjaarsfeest!