Terug naar Inhoud Mag'
Tips & Tricks

100% milieuvriendelijk Kerst en Nieuwjaar vieren

Denk aan december en je ziet bergen cadeautjes, kerstversiering en feestetentjes. En meteen ook afval en verspilling. Denk nu niet dat wij je feestvreugde willen vergallen. Integendeel, volgens ons wordt feesten nog veel leuker als je hier en daar ook de planeet een cadeautje doet...

Milieuvriendelijke geschenken, inclusief de verpakking

Feesten betekent cadeautjes geven. Ook dit jaar liggen die onder de kerstboom, maar … we innoveren! Onze inkopen doen we bijvoorbeeld … in kringloopwinkels! Want er zijn minstens 5 redenen om tweedehands te kopen. Stap winkels als Troc, Pêle-Mêle, De Kringwinkel of Les Petits Riens binnen: vaak vind je er spullen waar je in een klassieke winkel tevergeefs naar zou zoeken. Zowel kleren als speelgoed, maar evengoed hebbedingetjes om je woning in te richten, huishoudelijke apparaten, boeken, fietsen, … Voor elk wat wils!

Tweedehands kopen geeft je ook de garantie dat je niet te veel uitgeeft, soms echte koopjes doet en dus al wie je blij wil maken extra kan verwennen. En als kers op het feestgebak: je betaalt met je Eco Pass®. De tweedehandswinkels waar je ermee terecht kan, vind je hier!

Op zoek naar een cadeau dat altijd raak is? Wat dacht je van een Thalys- of Eurostar-ticket voor Parijs of Londen? In de Thomas Cook- en Tui-reisbureaus betaal je ze met je Eco Pass®. Of een weekend in een Groene Sleutel-verblijf in Vlaanderen, Brussel of Wallonië? Ook daar zijn je Eco Pass® helemaal welkom.

Als je nog een stapje verder wil gaan voor het milieu, laat je de verpakking rond je cadeautjes weg. Je bespaart dan veel papier. Anderzijds: uitpakken is toch ook wel fijn … De oplossing? Verpak je geschenken in doodgewoon bruin inpakpapier, dat je vervolgens als brandstof gebruikt in je houtkachel.

Lokale producten op tafel

Geef voor je kerst- en nieuwjaarsetentje de voorkeur aan een kalkoen van de boerderij om de hoek, wild uit de Ardense bossen dat je bij je slager vindt of groenten geteeld door de lokale coöperatieve en opgehaald in je favoriete biowinkel (die vaak je Eco Pass® aannemen). Het aantal winkels dat volgens het principe van de korte keten functioneert, met uitsluitend streekproducten, neemt snel toe. En als je nog op zoek bent naar een thema voor je feestmaal, dan ligt het nu voor de hand: lokaal en duurzaam feesten is heel trendy ;-)

Heb je voor Kerstmis of Nieuwjaar veel gasten uitgenodigd? Lees dan zeker onze 5 tips voor een stressarme feestmaaltijd.

Kerstversiering die even groen is als je kerstboom

Ga dit jaar ook eens de milieuvriendelijke toer op om je woning in kerstsfeer te brengen. Laat die plastic kerstboom maar in zijn doos en ga voor een echte boom, mét wortels, die je na de feestdagen een plaatsje in je tuin geeft. Of huur eens een kerstboom. Sommige worden in een pot geleverd, met instructies voor de verzorging. Het bedrijf komt je boom weer ophalen om hem te herplanten. Is het niet mooi dat hij volgend jaar weer iemand anders gelukkig maakt?

Hang vanaf nu alleen maar lichtslingers met ledlampjes in je interieur. Die zijn een beetje duurder in aankoop, maar gaan tot 50 jaar mee! Voor de tuin kiezen we eerder slingers op zonne-energie. En daarvoor komen je Eco Pass® opnieuw handig van pas. Kerstballen? Die maak je toch gewoon zelf, met verlijmd oud papier en stukjes oude stof. En figuurtjes in zoutdeeg doen het ook heel goed. Ofwel koop je je versiering, maar dan wel in recycleerbare materialen!

En voor de tafelversiering gaat er niets boven de natuur zelf! Maak een flinke boswandeling en verzamel kleurrijke bladeren, dennenappels, grillige takken, … Thuis mag het hele gezin zijn verbeelding de vrije loop laten.

Ben je van plan om je Eco Pass® dit jaar te gebruiken voor je feestinkopen? Voor je cadeautjes, kerstversiering en feestmaaltijden? Alle handelaars die ze graag aannemen vind je op onze Pass Map.

Vrolijk kerst- en nieuwjaarsfeest!

 
Terug naar Inhoud Mag'

Ontdek onze exclusieve wedstrijd !

Ik neem deel

Nog geen lid?

Lid zijn van Sodexo4You biedt u tal van voordelen. Dankzij uw persoonlijk profiel kan u van verschillende kortingen en exclusieve aanbiedingen genieten. Gebruik uw Sodexo Card® of een andere Sodexo cheque om u vandaag nog te registreren.