Terug naar Inhoud Mag'
Travel by Sodexo

10 dingen die je nog niet wist over Canada

In 2017 bestaat Canada 150 jaar. Dit fascinerende land van ahornsiroop, sneeuw, ijzige koude en ijshockey heeft nog veel meer voor ons in petto. Ontdek hier tien verbluffende feiten en weetjes.

Met zijn eindeloze vlaktes, enorme temperatuurverschillen en talrijke culturen is Canada dé droombestemming van het nieuwe jaar. Maar wist je dit al:

Canada is het op één na grootste land ter wereld

Het land is opgedeeld in niet minder dan 6 tijdzones! Van oost naar west zijn dat Newfoundland, Atlantic, Eastern, Central, Mountain en Pacific Standard Time. De meeste Canadezen wonen in het zuiden, langs de grens met de Verenigde Staten, aan de Sint-Laurensrivier en aan de kusten van de Atlantische Oceaan en de Stille Oceaan.

Canada heette eerst Kanata

In de 16e eeuw gebruikte de ontdekkingsreiziger Jacques Cartier het Irokese woord “kanata“, dat “dorp” of “land” betekent, om het gebied aan te duiden dat hij had ontdekt. 11 jaar na zijn eerste reis, in 1545, vermeldden Europese documenten al de naam “Canada”.

2 miljoen meren

Alle Canadese meren samen hebben een oppervlakte van 900.000 km2, of één derde van de totale wereldvoorraad aan zoet water.

Zonder Canada geen mosterd!

Als je nog niet wist waar Abraham de mosterd haalt: in Canada! De zaadjes om onder andere de beroemde mosterd uit Dijon te maken, komen uit de Canadese provincie Saskatchewan.

Trots op zijn 1.050 kazen

Belle-Mère de Saint-Gédéon, Mascarpone van Vaughan, geitenkaas uit Québec of blauwschimmelkaas uit Nova Scotia … met zijn meer dan duizend kazen hoeft Canada nauwelijks onder te doen voor kaaslanden als Frankrijk of Nederland.


                                                                          

Geografische records

Canada wordt omspoeld door drie oceanen (de Atlantische Oceaan, de Noordelijke IJszee en de Stille Oceaan) en heeft de langste kustlijn ter wereld: 202.080 km (op 356.000 km kustlijn in de hele wereld). Canada is trouwens een land van records: de grens met de Verenigde Staten is 8.893 km lang, meteen de langste grens over land ter wereld.

Canada maakt ijswijn

IJswijn wordt gemaakt van overrijpe druiven die lichtbevroren worden geplukt in de provincies Ontario en Brits-Columbia. Canada is wereldwijd de grootste producent van deze wijn met een hoog suiker- en zuurgehalte en een uitzonderlijke geur- en smaakrijkdom.

Eigenaardig mengtaaltje

Canada is officieel tweetalig. Frans wordt vooral in de provincie Québec gesproken. Om de invloed van het Engels tegen te gaan, gebruiken de inwoners zelf ontwikkelde termen. Zo gaan ze niet "shoppen", maar "magasiner" en rijden ze niet met een “voiture” zoals in Frankrijk, maar met een "char". In de provincie New Brunswick vindt vooral de jeugd het leuk om Frans en Engels dooreen te mengen, met grappige uitdrukkingen als "Allume la light" of "J’ai crossé la street" of nog “Check ça out et call-moi back”.

                                                                       

 

Je verlangen naar weidse vergezichten en naar de hartelijke, Noord-Amerikaanse sfeer met een unieke Europese touch kan werkelijkheid worden. Vlieg naar Canada met Brussels Airlines, dat er een tiental bestemmingen aandoet. Huur er een comfortabele camper (wat zij een RV of recreational vehicle noemen) en laat je droomreis beginnen met Canadream. Tips, aanbiedingen, reisroutes, foto’s, video's, … Alles wat je nodig hebt om je beloftevolle tocht te organiseren vind je op de website.

Terug naar Inhoud Mag'

Ontdek onze exclusieve wedstrijd !

Ik neem deel

Nog geen lid?

Lid zijn van Sodexo4You biedt je tal van voordelen. Dankzij jouw persoonlijk profiel kan je van verschillende kortingen en exclusieve aanbiedingen genieten. Gebruik jouw Sodexo Card® of een andere Sodexo cheque om je vandaag nog te registreren.