Lokale restauranthouder uit Nijvel over La Vie Parisienne

Lokale en onafhankelijke handelaars en restauranthouders bezorgen ons de keuze waarvoor ons land zo bekend staat. Wij gingen langs bij Alfio Morina, uitbater van La Vie Parisienne, een restaurant in Shopping Nivelles.

Het verhaal van Alfio Morina en La Vie Parisienne hangt nauw samen met Shopping Nivelles, het indoor shoppingcomplex in Nijvel. Toen het complex in 2012 uitbreidde, betekende dat ook de start van het restaurant. “Ik kreeg de sleutel en kwam op een avond naar de ruimte kijken”, vertelt de uitbater. “Ik zag meteen de mogelijkheden: een ruime restaurantruimte, een bovenverdieping die je ook als vergaderzaal of voor feestjes kan verhuren én een ruim terras.”

In 8 jaar tijd bouwde Morina het etablissement uit tot een kwalitatief restaurant, wat op het eerste zicht misschien wat verrassend is: het biedt immers heel wat meer dan de snelle hap die je bij een shoppingcenter verwacht. Maar dat is heel bewust: La Vie Parisienne trekt ook zakenmensen en mensen van buiten Shopping Nivelles aan.

Een lokaal restaurant met de Parijse sfeer

Dat heeft alles te maken met de kwaliteit van het eten én de sfeer die er hangt. “Ik wilde de Parijse stijl naar hier halen”, zegt Alfio Morina hierover. “Dat gaat van mooie, gecapitonneerde banken over een goede wijnkelder tot zeevruchten en gerechten die geïnspireerd  zijn op de Franse keuken. Zonder de inkleding met o.a. een schilderij met daarop Jean-Paul Belmondo te vergeten. Wij ademen de sfeer van een restaurant uit; hier merk je niet dat je in een shopping center bent.”

Een gevoel dat we alleen maar kunnen beamen. Door de ruime openingsuren (van 11u30 tot 21u30 en dat elke dag behalve zondag) en de parking die het shopping center biedt, is het de ideale plek voor wie na een lange werkdag zin heeft in een restaurant boordevol keuze.

Tot 8 verschillende dagschotels per dag

Waar Alfio Morina in de beginjaren zelf in de keuken stond, is dat nu niet meer het geval. “Maar ik bepaal wel nog het menu”, zegt hij. “Noem me gerust de componist en dirigent. Ik componeer het menu, mijn team is het orkest dat het stuk speelt en de gerechten op tafel tovert.”

La Vie Parisienne heeft een vaste kaart, maar daar is het de klanten niet om te doen. “Ik denk niet dat iemand die nog bekijkt”, zegt Alfio. “Je vindt er enkel de kleinere gerechten. Alle schotels en suggesties vind je bij de suggesties. Dat zijn er wel 20 tot 30. Soms hebben we tot 8 verschillende dagschotels. Wij proberen de mensen te verrassen, maar aan een correcte prijs.” Verse producten zijn daarbij zeer belangrijk.

Al altijd maaltijdcheques, nu ook Consumptiecheques

Betalen kan met alle mogelijke kaarten, ook met maaltijdcheques, zoals de Lunch Pass van Sodexo. Ondertussen weten de vaste klanten dat het kan. De grote nieuwigheid is echter de Consumptiecheque, die werkgevers sinds augustus aan hun werknemers kunnen geven. “Daar krijgen we heel veel vragen over”, aldus Alfio. “Mensen zijn heel tevreden als ze horen dat ze ermee kunnen betalen. Het levert ons elke week nieuwe klanten op. Misschien moeten we er zelfs wat meer reclame voor maken. Ik heb de indruk dat heel wat mensen ze krijgen, maar dat het minder bekend is waar je ermee kan betalen.”

‘Serial restaurateur’

We begonnen dit artikel met het feit dat Alfio Morina nauw verbonden is met Shopping Nivelles. Dat verhaal moeten we nog af maken. La Vie Parisienne is immers niet zijn eerste noch zijn enige brasserie of restaurant op deze plek.

Hij begon er in ’92 te werken en nam er in ’96 ‘La boîte au sucre’ over. Dan vormde hij om tot ‘Chez Alfio’, dat nog steeds bestaat. In 2011 kwam er ‘Le Zinc’ bij. “Alle drie bevinden ze zich aan een van de ingangen van het shopping center. En ondertussen is het een familiebedrijf geworden: in de twee andere staan mijn zoon en dochter.” Tijd voor een volgende generatie dus. De Morinas zullen nog wel even nauw verbonden blijven met Shopping Nivelles.

La Vie Parisienne

Adres: Chaussée de Mons 18/88, 1400 Nivelles

Tel. : 067 28 74 02 – 0485 76 28 97

Openingsuren : maandag t.e.m. zaterdag van 9u tot 22u. Zondag gesloten.

Lees de andere verhalen

 • Een geweldige slagerij, maar graag terug naar West-Vlaanderen

  Elsene is een van de tweetalige gemeentes bij Brussel. Het is een drukke, levendige buurt, met heel veel winkels en winkeltjes allerhande. We treffen er slager Jan Verraes in de mooie keurslagerij ‘Jan & Krista’.

  Meer weten
 • Een voorkeur voor de buurtsuper om de hoek

  Ik woon in de buurt, op wandelafstand. Je hebt hier een ruime keuze en ik weet alles staan, ik moet nooit iets zoeken. Het is ook ...

  Meer weten
 • Ontdek waarom de Voedselbank van Eke onze hulp kan gebruiken

  “Die nieuwe bestelwagen hebben we echt nodig.” - 13 jaar oud is de bestelwagen waarmee de Voedselbank ...

  Meer weten