Het is goed tafelen in bistro ‘Onder den Toren’

“Ik ben afkomstig uit Oosterzele”, begint Koen Brackenier zijn verhaal. “Mijn ouders hadden een vleesgroothandel en ik wilde al van jongs af aan kok worden. Ik heb eerst een opleiding gevolgd als kok in de Groene Poorte in Brugge. Daarna werd ik kok en hotelier aan de Stella Matutina in Michelbeke en later volgde ik ook een cursus voor sommelier en vinoloog aan de Cyntra-wijnacademie in Kortrijk en Ieper.”

Passie voor wijn

“Ik heb ook al heel lang een passie voor wijn. Nochtans heb ik in mijn bistro geen wijnkaart. Ik denk te mogen zeggen dat ik weet wat goede wijn is en mijn klanten hebben vertrouwen in wat ik hen serveer. Ik vind het ook absoluut not done om flessen wijn te schenken van een paar honderd euro, gewoon om veel winst te maken. Dat is echt de pers bij sommige restaurants. Maar ik koester mijn wijnen, die van alle mogelijke wijnlanden in de wereld komen en bewaar ze in een speciale wijnkast. Voor mij is een dag zonder wijn een verloren dag.”

Eerste stappen

“Ik ben begonnen als kok en patissier in restaurant Hof Ter Eycken in Ninove, daarna heb ik ‘aan de stoof’ gestaan in restaurant De Rantere in Oudenaarde, waar ik ook sous-chef was.”

“Samen met mijn vrouw Nathalie Lamon, heb ik dan in Gijzenzele een café, Onder den Toren, gehuurd en er een bistro begonnen. Mijn echtgenote heeft koksschool gevolgd in Middelkerke. Zij was afkomstig uit de groentehandel. Groenten en vlees, dat gaat blijkbaar goed samen.”

“Zes jaar geleden kwam het pand, waar ons bistro nu gevestigd is, vrij. Wij hebben het gekocht en omgevormd tot het bistro dat het nu is.”

Veel klanten

“Eigenlijk heeft ons bistro van in het begin goed gedraaid”, gaat Koen Brackenier verder. “De eerste maanden stond ik zelf achter het fornuis, maar er waren zodanig veel klanten, dat ik die taak heb overgelaten aan Jeroen Vande Voorde, die al van de eerste dag onze kok is. Nu spring ik alleen nog bij als het te druk wordt.”

“Ik stel de menu’s samen. We hebben elke middag een lunch, sinds vrij kort met keuzemogelijkheden. Die verandert om de week. Daarnaast bedien ik ook de klanten. Mijn vrouw doet eveneens de zaal. Dat werkt perfect zo.”

“Wij zijn gesloten op maandagavond, op woensdag en zaterdagmiddag. De lunch serveren we op de middag, maar uiteraard kan er ook à la carte worden gegeten. ’s Avonds is het enkel à la carte.”

Bistroformule

Koen en Nathalie hebben bewust gekozen voor een bistro. “Het voordeel van een bistro is dat ik alles mag serveren. Ook kleinigheden zoals een spaghetti of een croque-monsieur. Ik doe gewoon wat ik graag doe in ons bistro. De klanten hoeven hier ook niet te reserveren.”

“Het gebeurt dat er hier 80 mensen de lunch komen nuttigen, dan heb je heus wel je handen vol.”

“Ik heb ook helemaal geen interesse om over te schakelen naar een groot of duur restaurant. Dat brengt allerhande verplichtingen met zich mee en ik wil niets opgelegd krijgen. Er is hier overigens al werk genoeg. Ik kuis de zaak ook op en alle tafelkleedjes en servetten worden elke dag meegenomen en thuis gewassen en gestreken.”

Collega’s

“Hier in Oosterzele heb ik collega’s, ik zou ze geen concurrenten noemen. De Vlasseblomme, aan de kerk, is een gastronomisch restaurant en bij Evora ga je meer voor een snack. We werken goed samen. Ik heb hier een terras dat plaats biedt aan 80 mensen en als het al eens vol zit, dan stuur ik de mensen door naar één van de andere zaken.”

“Behalve mijn kok werkt ook nog een vrouw in de keuken en bij heel drukke dagen doe ik ook soms beroep op studenten of flexi-jobbers. Dat werkt allemaal heel goed.”

Kinderen

“Wij hebben twee dochters, een van 4 en een van 7. De oudste kookt al heel graag. Toch zal ik haar zeker niet pushen om in de horeca te gaan werken. Je moet maar eens nagaan hoe weinig vrouwelijke koks er in bistro’s of restaurants werken.”

Bistro Onder den Toren
Dorp 91
9860 Oosterzele
Geopend van 12 tot 14 uur en van 18 tot 21 uur
Gesloten op maandagavond, woensdag en zaterdagmiddag

Winkel bewust in je buurt

Een babbeltje bij de bakker, een extra sneetje charcuterie en een knipoog bij de slager ... bij de buurtwinkel binnenstappen loont. En je doet er niet alleen jezelf een plezier mee: betaal je met je Sodexo Card, dan schenken wij automatisch 2 cent aan de Voedselbanken.

Lees de andere verhalen

  • Een geweldige slagerij, maar graag terug naar West-Vlaanderen

    Elsene is een van de tweetalige gemeentes bij Brussel. Het is een drukke, levendige buurt, met heel veel winkels en winkeltjes allerhande. We treffen er slager Jan Verraes in de mooie keurslagerij ‘Jan & Krista’.

    Meer weten
  • Een voorkeur voor de buurtsuper om de hoek

    Ik woon in de buurt, op wandelafstand. Je hebt hier een ruime keuze en ik weet alles staan, ik moet nooit iets zoeken. Het is ook ...

    Meer weten
  • Ontdek waarom de Voedselbank van Eke onze hulp kan gebruiken

    “Die nieuwe bestelwagen hebben we echt nodig.” - 13 jaar oud is de bestelwagen waarmee de Voedselbank ...

    Meer weten