Healthy & Beldy, de eerste biologische én halal slagerij

Slagerij Healthy & Beldy in Laken verkoopt een allesbehalve banaal product. Klanten vinden er lokaal, biologisch vlees dat nog eens halal is ook. Het verhaal van uitbater Kamel is al even bijzonder. Hij werkt als industrieel ingenieur en was vegetariër, maar ging na een tijd toch opnieuw vlees eten. Vandaag besteedt hij zijn avonden aan het bedenken van originele bereidingen die de traditionele halal slagerij een nieuwe betekenis geven.

Zaterdag, 11u. De vitrine van slager & kruidenier Healthy & Beldy in Laken is goedgevuld. Rundsworst, lamsgebraad, kalkoenfilet, maar ook verfijndere gerechten, zoals gevulde groenten, blinde vinken van rund of jagersrollade. Maar wie maakt dat allemaal? “Dat doe ik”, aldus uitbater Kamel. Zijn antwoord kan alleen bewondering wekken, want Kamel werkt tijdens de week als industrieel ingenieur en heeft bovendien drie kinderen. “In feite combineer ik twee voltijdse jobs”, glimlacht hij.

Vlees dat smaakt naar de weide

Maar hoe kwam deze ingenieur die in een vorig leven bovendien vegetariër was terecht in de slagerssector? Enkele jaren geleden stopte Kamel vanwege problemen met zijn gezondheid en zijn gewicht met vlees en zuivel te eten. Maar hij miste zijn stuk vlees. Nadat hij zich grondig geïnformeerd had, besloot hij om zich opnieuw aan vlees te wagen, maar dan wel uitsluitend afkomstig van biologisch gekweekte dieren uit de korte keten.

Daarom nam hij op een dag contact op met Pierre Pirson, een biologische schapenkweker uit Vresse-sur-Semois gespecialiseerd in het Noire du Velay-ras: “Die schapen worden uitsluitend met gras gevoederd”, aldus Kamel. “Ik heb een pak vlees mee naar huis genomen en samen met mijn gezin hebben we geproefd. Iedereen vond het ongelooflijk lekker en riep dat je de weide nog kon proeven. Daarop kregen mijn vriend Jamal, die tot voor kort ook mijn vennoot was, en ik zin om zoveel mogelijk mensen van onze ontdekking te laten meegenieten.”

Beide vrienden startten een aankoopgroep, met om te beginnen een groepsbestelling per maand, eerst voor vrienden en familie, en later voor vrienden van vrienden. Van een keer per maand gingen ze over naar twee bestellingen en vervolgens volstond zelfs dat tempo niet meer om de vraag bij te houden.

Van groepsaankoop naar bio en halalslagerij

Het initiatief van beide vennoten nam aanzienlijke proporties aan dankzij mondelinge reclame en via Whatsapp-groepen – we zijn nu eenmaal 2020. Daarop ontstond het idee om een volwaardige slagerij te openen, waar ze vlees zouden verkopen van dieren die ze speciaal voor hun zaak zouden bestellen, zodat ze biologisch en halal producten zouden kunnen afleveren. Die unieke combinatie is trouwens de reden van hun succes: tot dusver verkocht geen enkele slagerij in België vlees dat zowel biologisch als halal is.

De slagerij opende haar deuren in april 2019 aan de Houba de Strooperlaan in Laken. De mooie houten gevel herinnert aan de natuurlijke inspiratie van de handelszaak die niet meteen uitgeeft op een winkelstraat. Dat is geen probleem, want de klanten van de slagerij komen immers niet noodzakelijk uit de buurt. Vanuit de rest van Brussel en heel het land zakken ze af naar deze bijzondere plek, op zoek naar dit speciale nicheproduct.

De twee hoofdredenen die de klanten motiveren, zijn de smaak en de gezonde herkomst van het vlees. “Elke week kom ik mensen tegen die me vertellen over hun kwalen”, vertelt Kamel. “Sommigen zijn net zoals ik ooit vegetariër geworden, omdat ze nergens gezond kwaliteitsvlees konden vinden dat ook halal was.”

Slagerij van de toekomst

Klanten kunnen hun aankopen gewoon aan de toonbank doen, maar voor de meest gegeerde stukken, zoals filet pur, is het beter op voorhand te bestellen. Ook wat dat betreft heeft Kamal een voor kleine handelszaken vrij ongebruikelijke werkwijze gevonden. Hij ontwikkelde met name een specifieke app voor bestellingen. De sociale media om naam te maken, een app voor de bestellingen: ook kleine handelszaken kunnen met beide voeten in de 21ste eeuw staan.

Smakelijke ontdekkingen

De favoriete aankoop van de klanten? Gehakt, een bijzonder polyvalent slagersproduct. Maar Kamel geeft grif toe dat hij graag de nieuwsgierigheid van zijn klanten prikkelt en ze aanzet om nieuwe dingen te proeven, zoals rundschorizo bijvoorbeeld. Kamel haalt zijn inspiratie overal en probeert alles uit. Urenlang experimenteert hij met nieuwe ideeën om ze te perfectioneren. “In halal slagerijen worden vaak vooral eenvoudige producten aangeboden”, aldus Kamel. “Mensen zijn dat zo gewend en het is niet makkelijk ze zover te krijgen dat ze iets anders proberen. Als ze mijn bereidingen ontdekken, merk ik dat ze nieuwsgierig zijn, ze stellen veel vragen, maar durven vaak de stap niet te zetten. Dus begin ik met kleine hoeveelheden en moedig ik de mensen aan om te proeven. Dat is mijn uitdaging.”

Maar het is niet de enige. Kamel droomt ervan zijn slagerij de hele week te openen, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde, met zijn job als industrieel ingenieur en na het vertrek van zijn vennoot. “Ik zoek iemand op wie ik kan vertrouwen om me te helpen en de slagerij uit te baten, maar dat is niet evident”, bekent hij. Men zegge het voort!

Lees de andere verhalen

 • Een geweldige slagerij, maar graag terug naar West-Vlaanderen

  Elsene is een van de tweetalige gemeentes bij Brussel. Het is een drukke, levendige buurt, met heel veel winkels en winkeltjes allerhande. We treffen er slager Jan Verraes in de mooie keurslagerij ‘Jan & Krista’.

  Meer weten
 • Een voorkeur voor de buurtsuper om de hoek

  Ik woon in de buurt, op wandelafstand. Je hebt hier een ruime keuze en ik weet alles staan, ik moet nooit iets zoeken. Het is ook ...

  Meer weten
 • Ontdek waarom de Voedselbank van Eke onze hulp kan gebruiken

  “Die nieuwe bestelwagen hebben we echt nodig.” - 13 jaar oud is de bestelwagen waarmee de Voedselbank ...

  Meer weten