Bakkerij Knapen is een begrip in Bocholt. “We bestaan nu sinds 130 jaar”, zegt Jack. “Het is de vierde generatie van bakkers.”
“Voor mij was het een late roeping”, vervolgt Jack zijn verhaal. “Ik heb thuis altijd gezegd dat ik geen bakker wou worden. Ik heb dan ook nooit bakkersschool gevolgd. Wel deed ik een paar jaar vertaler tolk, maar dat heb ik niet afgewerkt. Op mijn twintigste heb ik dan besloten toch bakker te worden. De eerste vijf jaar heb ik niet bij mijn vader gewerkt, wel in een andere bakkerij.”
“Samen met mijn vrouw Karin Meeus, die in de winkel werkt, heb ik dan de bakkerij overgenomen. We verkopen brood en banket en ik maak ook holle chocoladefiguurtjes voor de periode van Sinterklaas.”
Opstaan zonder tegenzin
“De dagen van een bakker zijn erg lang”, zegt Jack. “Ik sta op omstreeks 2 uur en ga zelden slapen voor 10 uur. Overdag doe ik bijna nooit een dutje. Ik heb voldoende aan een viertal uren slaap om me weer monter te voelen. Dat heeft een van mijn dochters mij geleerd toen ze baby was. Ze heeft me heel vaak doen opstaan voor haar.”
“Maar het is zo dat ik nooit met tegenzin uit mijn bed kom. Ik doe dit beroep erg graag en dan heb je er ook wel wat voor over.”
“We zijn 6 dagen op 7 open. Van dinsdag tot zaterdag van 8 tot 6 en op zondag van 8 tot 12. We hebben ook al geruime tijd de gewoonte genomen om 3 weken vakantie per jaar te nemen. De klanten hebben daar begrip voor en ze komen heus wel terug nadat we gesloten zijn geweest.”

Enige bakker
Bakkerij Knapen is de enige bakker in Bocholt. “Dat hebben we in de loop van de jaren zien veranderen”, zegt Jack. “Twintig jaar geleden waren hier nog 5 bakkerijen, nu ben ik nog de enige. En dat is al tien jaar zo. Eerlijk gezegd denk ik ook niet dat er in onze gemeente plaats was voor zoveel bakkers.”
“Het is ook een kwestie van te blijven volhouden. Er zijn in de loop der jaren jongere bakkers dan ik gestopt. Voor mij is het belangrijk te geloven in wat je doet. Tegenwoordig geven de mensen te vlug op. Alles moet instant succes opleveren. Als ik met iets nieuws begin in mijn bakkerij, probeer ik dat altijd gedurende een jaar. Dan bepaal ik of ik er al dan niet mee verder ga.”
Mentaliteit
“Ik heb wel de mentaliteit van de klanten zien veranderen in al die jaren. De mensen kiezen tegenwoordig meer bewust wat ze willen kopen. Dat betekent dat je je als commerçant harder moet bewijzen. Maar ik krijg ook meer speelruimte om me te bewijzen. Zo ben ik in een project voor de restauratie van de molen van Bocholt gestapt en werk ik voor mijn roggebrood enkel nog met rogge die hier wordt geteeld. Daarnaast heb ik ook een project lopen in samenwerking met de Hogeschool Gent samen met de lokale handelaars om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden en met professor De Vuyst van de VUB werk ik rond zuurdesem.”
“Wat ik ook opmerk is dat de klanten minder trouw zijn geworden. Alles moet sneller gaan en de mensen kopen blijkbaar ook al eens een brood bij de supermarkt. Maar goed, ik mag zeker niet klagen over onze verkoop.”
“Ik heb bewust gekozen voor brood en banket, zijproducten hoef ik niet in mijn zaak.”
Geen afval
“Hier gaat zo goed als geen afval van onze producten buiten”, zegt Jack. “Ik schenk de niet verkochte broden aan de voedselbank en ik maak ook verrassingspakketjes voor ‘Too good to go’, die dan aan een lage prijs worden verkocht. Bovendien is er hier iemand in de streek die slangen kweekt. Die worden gevoed met muizen. Voor die muizen geef ik hem de weggevallen stukken deeg mee, die ze heel lekker vinden. En dan zijn de slangen ook tevreden.”
Opvolging
De ene heeft haar weg al gevonden. Zij heeft een goede baan bij Het Ballet van Vlaanderen. Ook de andere zal niet in de zaak komen. Wij hebben altijd geoordeeld dat je een kind niet moet pushen. Zij hebben hun eigen weg gekozen en dat is goed zo. Ikzelf wil nog een jaar of acht blijven werken en ik werk samen met een vennoot, Arne Vrolix. Hij is geen familie, maar hij wordt ongetwijfeld mijn opvolger. Dat vind ik perfect. Ik ben al heel blij dat deze zaak een bakkerij zal blijven.”
Bakkerij Knapen
Dorpsstraat 13 3950 Bocholt
Openingsuren: van dinsdag tot zaterdag van 8 tot 18 uur, zondag van 8.15 tot 12 uur.
Gesloten op zondag